Bratislavčania mali menší záujem o dotácie na zelenú energiu ako iní

Slovenské domácnosti žijúce v Bratislavskom kraji majú menší záujem o dotácie na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií (OZE) ako domácnosti z ostatných regiónov Slovenska.

02.03.2018 10:58
debata (1)

Kým prideľovanie dotácií domácnostiam z mimo Bratislavského kraja trvá zakaždým len niekoľko minút, prideľovanie dotácií domácnostiam z Bratislavského kraja aj niekoľko hodín. Stalo sa už, že domácnosti z okolia hlavného mesta ani nevyčerpali pridelenú sumu na dotácie. Nasvedčuje tomu aj dvadsiate kolo projektu Zelená domácnostiam, ktoré trvalo viac ako päť hodín.

V tomto kole vydala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) 325 poukážok na inštaláciu zariadení určených na výrobu tepla. Domácnosti si rozdelili 770 tisíc eur. „Príspevky získali domácnosti na 136 slnečných kolektorov, 183 tepelných čerpadiel a šesť kotlov na biomasu,“ informoval vedúci oddelenia komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič. Domácnosti majú 30 dní od vydania poukážky, aby ich spolu so zmluvami odovzdali zhotoviteľom. Na ich využitie a podanie žiadostí o preplatenie majú tri mesiace.

Najbližšie 21. kolo projektu Zelená domácnostiam bude určené iba pre kotly na biomasu v mimobratislav­ských regiónoch. Vyhlásené bude 13. marca s alokáciou 2,35 milióna eur. „Ďalšie kolá určené pre domácnosti v mimobratislav­ských regiónoch budú podľa harmonogramu vyhlásené v apríli,“ spresnil Jurikovič.

Do konca februára tohto roku bolo preplatených 11 891 poukážok v celkovej hodnote viac ako 26,4 milióna eur. V súčasnosti SIEA pripravuje pokračovanie projektu Zelená domácnostiam tak, aby bolo možné od roku 2019 využiť ďalšie prostriedky vyčlenené na podporu využitia obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zelená energia #Zelená domácnostiam