Ľudia už nebudú musieť odpratávať sneh z obecných chodníkov

O obecné chodníky sa už nebudú musieť starať ľudia z priľahlých domov. Táto povinnosť prejde od mája tohto roku na vlastníkov alebo správcov chodníkov.

15.03.2018 15:37
debata (6)

Poslanci Národnej rady SR totiž v stredu prijali nový zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, ktorý prináša zmenu aj v povinnosti čistenia chodníkov.

„O chodníky sa po novom budú starať ich vlastníci alebo správcovia. Rozhodli sme sa pre túto zmenu, pretože terajší stav je obzvlášť nespravodlivý voči chorým a starším osobám,“ priblížil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). V súčasnosti musia majitelia domov chodníky čistiť, odpratávať z nich sneh a majú tiež zodpovednosť, ak sa na šmykľavých chodníkoch niekomu niečo stane.

„Dnešná zákonná úprava predstavuje precedens spočívajúci v tom, že zaväzuje určitú skupinu subjektov starať sa o veci patriace do vlastníctva iných osôb, a to bezodplatne,“ dodal Érsek.

Podľa prijatej zmeny tak budú odstraňovať nedostatky na chodníkoch správcovia miestnych komunikácií. Tí budú zodpovedať i za škody, ktoré vznikli v dôsledku znečisteného alebo zľadovateného chodníka.

V rámci nového zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke sa zároveň znižujú aj pokuty za chýbajúce alebo neplatné emisné či technické kontroly auta. Zmena nastane v tom, že ak si majiteľ auta dodatočne splní svoju povinnosť, teda absolvuje emisnú či technickú kontrolu, tak sa mu bude pokuta považovať za uhradenú, ak do 15 dní zaplatí tretinu z nej. To predstavuje 55 eur.

„Predpokladám, že tento nástroj bude motivačným pre všetkých prevádzkovateľov vozidiel. Zámerom je, aby cesty boli bezpečnejšie, a aby si prevádzkovatelia vozidiel aj následne splnili svoje povinnosti a vyhli sa pokute v plnej výške,“ uviedol Érsek.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #obec #chodník