Potrebujete dofinancovať hypotéku?

Sprísnenie podmienok pri poskytovaní hypoték spôsobilo, že čoraz viac žiadateľov o takúto pôžičku potrebuje kúpnu cenu nehnuteľnosti dofinancovať iným typom úveru. Poskytujú ich banky aj stavebné sporiteľne.

20.02.2019 06:00
muž, žena, bývanie, sťahovanie Foto:
Niektoré bankové domy odporúčajú dozabezpečiť úver ďalšou nehnuteľnosťou.
debata

Sprísnenie podmienok pri poskytovaní hypoték spôsobilo, že čoraz viac žiadateľov o takúto pôžičku potrebuje kúpnu cenu nehnuteľnosti dofinancovať iným typom úveru. Poskytujú ich banky aj stavebné sporiteľne.

Získať hypotéku na sto percent hodnoty kupovanej nehnuteľnosti je pre žiadateľov od minulého roka nereálne. Znamená to, že ak niekto plánuje kúpu bytu alebo domu, musí mať našetrených minimálne 10 alebo 20 % z hodnoty predmetnej nehnuteľnosti. Požiadať o hypotéku možno aj bez ušetrených vlastných prostriedkov. Cenu si však záujemca musí dofinancovať spotrebným alebo stavebným úverom. Myslieť treba na to, že spotrebný úver banka posudzuje ako individuálnu žiadosť a posudzuje vašu aktuálnu finančnú situáciu. Do úvahy sa samozrejme berie aj dlh na hypotéke, takže šance na vysoký úver sú o to menšie. „Rozdiel medzi poskytnutou hypotékou a kúpnou cenou nehnuteľnosti môžu klienti dofinancovať cez bezúčelový úver, teraz so zvýhodnenou úrokovou sadzbou pre všetkých klientov 5,9 % ročne. Predpokladom poskytnutia kombinácie hypotéka a bezúčelový úver je, že sa na úvery kvalifikujú,“ hovorí Zuzana Žiaranová z Tatra banky.

Niektoré bankové domy zase odporúčajú dozabezpečiť úver ďalšou nehnuteľnosťou. „V prípade žiadosti o novú hypotéku odporúčame klientom, ktorí potrebujú financovať 100 % hodnoty založenej nehnuteľnosti, dozabezpečiť úver ďalšou nehnuteľnosťou,“ vysvetľuje Ľuboslava Šillerová z Prima banky. V prípade, ak hodnota jednej nehnuteľnosti nezabezpečuje dostatočne vysoký úver od banky, môže klient založiť viacero nehnuteľností. Odkedy sa neposkytujú takzvané 100 % hypotéky, ľudia túto možnosť často využívajú. Pri poskytovaní úveru sa berie do úvahy hodnota oboch nehnuteľností a od toho sa odvíja aj výška poskytnutej hypotéky.

Ďalším riešením môže byť úver od stavebných sporiteľní. „Keďže dnes už banky neposkytujú úvery na plnú hodnotu nehnuteľnosti, ale maximálne na 80 až 90 % hodnoty, klienti často hľadajú možnosti dofinancovania. Preto sú nasporené prostriedky cez stavebné sporenie pomocou. Existuje aj možnosť kombinácie hypotéky a úveru zo stavebného sporenia,“ hovorí Radovan Slobodník z Prvej stavebnej sporiteľne. „Snažíme sa objasňovať klientom, že v dnešnej dobe sprísňovania podmienok na poskytovanie úverov na bývanie je sporenie už nevyhnutnosťou. Musia si pripravovať zdroje, ak chcú v budúcnosti riešiť otázku spojenú s bývaním. Nasporené prostriedky môžu byť významnou pomocou pri žiadosti o úver,“ dodáva Slobodník.

Na podmienky poskytnutia pôžičky od stavebných sporiteľní tiež vplýva viacero faktorov. Napríklad či má žiadateľ v stavebnej sporiteľni stavebné sporenie, či už čerpal alebo aktuálne spláca úver, či má spoludlžníka a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôžička #hypotéka #nehnuteľnosť