Usporiť sa dá aj v domových kotolniach

Nárast cien energií núti spotrebiteľov hľadať nové možnosti, ako usporiť. Riešenia ponúkajú inteligentné technológie, ktoré sú čoraz viac dostupné aj vlastníkom bytov.

03.03.2019 06:00
kotolňa Foto:
Pomôcť s tým, aby kotolňa správne pracovala, môžu inteligentné technológie.
debata

Najvyššie výdavky majú domácnosti na teplo a teplú vodu. Počiatky obnovy bytových domov sú preto spojené so zatepľovaním a s investíciami do úsporných opatrení, s cieľom znižovať energetickú spotrebu budov. Po roku 1991 sa zároveň prvé byty začali odpájať od centrálneho zásobovania teplom (CZT) a obyvatelia budovali vlastné domové kotolne, väčšinou na zemný plyn.

Najväčšie odpájanie bytov zo siete veľkých výrobcov tepla nastalo zhruba v polovici 90. rokov minulého storočia. Ovplyvnil ho aj minimálny rozdiel v cene zemného plynu pre malých odberateľov v porovnaní s veľkoodberateľmi. Ak ceny porovnáme dnes, malí odberatelia sú v nevýhode.

Náklady vlastníkov bytov na vykurovanie vlastnou domovou kotolňou nie sú nízke. Investovali do vybudovania kotolne a musia sa postarať o jej bezpečnú prevádzku – platia za pravidelné odborné prehliadky vykurovacieho zariadenia a jeho súčastí. Mali by teda vedieť, či ich kotolňa pracuje naozaj efektívne. Ak je prevádzka kotla príliš nákladná či poruchová, je čas na revíziu vykurovacieho zariadenia. Tá je nevyhnutná aj po zateplení domu. Následne možno hľadať nové možnosti úspor, ktorých súčasťou sú inteligentné technológie.

Spotrebitelia na teple neušetria, ak sa dom nevykuruje optimálne a domová kotolňa nepracuje efektívne. Podľa skúseností odborníkov sa reálny výkon kotolne často odlišuje od teoretických výpočtov. Príkladom je pilotný projekt, ktorý urobili v jednom českom domove seniorov.

„Podľa servisného technika, ktorý meria účinnosť kotla iba zo spalín, pracuje kotolňa v norme. V skutočnosti vyrába teplo s účinnosťou približne 70 percent. Ak by sa však zvýšila efektivita kotolne na 85 percent, dôjde k úspore zemného plynu o 12,5 percenta,“ porovnal David Samek, technický manažér spoločnosti ista Slovakia.

Pomôcť s tým, aby kotolňa správne pracovala, môžu inteligentné technológie. Ich výhodou je univerzálnosť. Dokážu monitorovať teplotu vody, pri ktorej sa nemnožia baktérie ohrozujúce zdravie obyvateľov bytového domu. Súčasťou systému je tiež priebežné sledovanie správne nastavenej cirkulácie a distribúcie teplej vody, s požadovanými parametrami, do jednotlivých odberných miest. Vhodnými opatreniami tak možno ročne ušetriť aj stovky eur.

Nové možnosti znižovania výdavkov za teplo spočívajú v komplexnom monitoringu účinnosti kotolne. Inteligentné technológie majú kotolňu stále a dlhodobo pod kontrolou. Online sledujú a vyhodnocujú reálny výkon kondenzačného kotla. Spotrebitelia môžu dáta sledovať online, a to cez prehľadné webové rozhranie. Údaje získané monitoringom sú zároveň jedinečnou spätnou väzbou z praxe aj pre výrobcov kotlov a projektantov.

Ak vykurovacie zariadenie pracuje podľa prevádzkových parametrov, predlžuje sa životnosť kotla a vlastníci ušetria aj na servisných zásahoch. A ak sa skutočný výkon kotolne odlišuje od výpočtov, možno ju nastaviť tak, aby vykurovala efektívne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #výdavky #ceny energií