Zelená domácnostiam sa vracia, prvé dotácie pôjdu mimo Bratislavy

Slovenské domácnosti sa v utorok môžu uchádzať o dotáciu na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií (OZE).

19.03.2019 07:00
debata

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) odštartuje prvé kolo projektu Zelená domácnostiam II prideľovaním poukážok domácnostiam, ktoré majú záujem o slnečné kolektory. Celkovo by sa malo v prvom kole rozdeliť 800 tisíc eur. "Výška vyčlenených prostriedkov je indikatívna. Môže sa meniť v závislosti od miery využitia už vydaných poukážok a záujmu zo strany domácností,“ uviedla energetická agentúra.

SIEA predpokladá, že celkovo rozdá domácnostiam žijúcim mimo Bratislavského samosprávneho kraja 457 poukážok. Prvé kolo sa začne v utorok o 15:00. Domácnosti, ktoré získajú v tomto kole poukážky, si budú môcť podať žiadosť o preplatenie do 19. septembra tohto roka. "Ak posledný deň lehoty na predloženie žiadosti o preplatenie poukážky pripadne na sobotu, nedeľu alebo sviatok, je posledným dňom lehoty na predloženie žiadosti o preplatenie poukážky najbližší nasledujúci pracovný deň,“ spresnila SIEA.

V pokračovaní projektu budú žiadosti schvaľované v poradí, v akom budú doručené. Uprednostňovať sa bude zvýšením hodnoty poukážky. V žiadostiach domácností, ktoré splnia jedno kritérium, sa hodnota poukážky zvýši o 10 % oproti základnej sadzbe. Pri rodinných domoch, ktoré splnia dve kritériá, sa hodnota zvýši o 25 %.

V tomto roku plánuje SIEA dvadsať kôl na vydávanie poukážok s alokovanou čiastkou minimálne 12,1 milióna eur. V pokračovaní projektu znovu platí, že poukážky môžu pokryť maximálne 50 % oprávnených výdavkov na dodávku zariadenia vrátane montáže a inštalácia musí byť zrealizovaná až po vydaní poukážky. Maximálne bude môcť rodinný dom získať 1 750 eur na slnečné kolektory, 3 400 eur na tepelné čerpadlo, 1 500 eur na kotly na biomasu a 1 500 eur pri fotovoltických systémoch.

Slovenská inovačná a energetická agentúra vyhlásila v pilotnom projekte Zelená domácnostiam takmer 30 kôl podávania žiadostí a podľa odhadov bude od začiatku projektu nainštalovaných takmer 18 a pol tisíc zariadení v hodnote 41 miliónov eur. Týka sa to takmer 7 tisíc domácností. Podporených bola kúpa a inštalácia skoro 3 600 fotovol­tických systémov, 2 600 kotlov na biomasu a viac ako 5 200 tepelných čerpadiel.

V rámci projektu Zelená domácnostiam II by malo byť podľa odhadov SIEA do roku 2023 podporených v domácnostiach mimo Bratislavského samosprávneho kraja ďalších 25 tisíc inštalácií s celkovým inštalovaným výkonom 140 megawattov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #OZE #Zelená domácnostiam