Výška štátnej prémie na stavebné sporenie sa v budúcom roku nezmení

Výška štátnej prémie na stavebné sporenie sa v budúcom roku nezmení.

02.08.2019 08:53
hypotéka, sporenie, stavebné, stavebný, úver Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ministerstvo financií totiž podľa stanoveného vzorca vo svojom opatrení určuje, že štátna prémia zostane aj v budúcom roku na úrovni 2,5 % z ročného vkladu a maximálna výška štátnej prémie bude 70 eur. Znamená to, že na získanie plnej štátnej prémie k stavebnému sporeniu budú musieť sporitelia v roku 2020 vložiť 2 800 eur.

Úroveň štátnej prémie na stavebné sporenie sa určuje podľa stanoveného vzorca, ktorý berie do úvahy úroveň úrokových sadzieb na medzibankovom trhu. Podľa tohto vzorca vyšla pre rok 2020 záporná hodnota. V tomto prípade však zákon stanovuje, že percentuálny podiel štátnej prémie nemôže byť nižší ako 2,5 %, čo je teda úroveň, ktorá sa uplatní aj pre budúci rok.

Minimálny percentuálny podiel štátnej prémie sa pritom novelou zákona o stavebnom sporení s účinnosťou od tohto roka znížil z pôvodných 5 % na 2,5 % a zároveň sa zvýšila maximálna výška štátnej prémie z 66,39 eura na rovných 70 eur. V konečnom dôsledku to pre sporiteľov znamenalo, že pri minimálnom percentuálnom podiele štátnej prémie musia na dosiahnutie maximálnej 70-eurovej štátnej prémie vložiť vyššiu sumu.

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #stavebné sporenie #štátna prémia