Veľké staršie domy sa zrejme vyhnú dani z luxusu

Veľké domy na vidieku, postavené do roku 1989, často svojpomocne, by podľa premiéra Roberta Fica nemali byť zdanené ako luxusné.

31.05.2012 15:24
hypotéka, dom, stavebné, sporenie, kľúče, kľúč Foto:
Ilustračné foto
debata (18)

Európska komisia odporúča Slovensku, aby zdvihlo niektoré majetkové dane, medzi nimi daň z nehnuteľností. Svojpomocne postavené domy so stovkami metrov obytnej plochy, ktoré si ľudia postavili počas starého režimu by sa však mohli vyhnúť pripravovanej dani z luxusných nehnuteľností. Podľa Roberta Fica by ich ľudia, často už v dôchodku, nevládali platiť.

Ako príklad uviedol Oravu, kde sú podľa neho často postavené dvoj- aj trojposchodové domy s plochou stoviek metrov štvorcových.

„Budeme zvažovať lokalitu, ako aj schopnosť človeka dane platiť,“ uviedol Fico počas štvrtkovej tlačovej konferencie s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom, ktorý prišiel na rokovanie vlády prezentovať odporúčania komisie pre Slovensko.

Fico uviedol, že vláda bude pri tejto dani veľmi opatrná. Považuje jej nastavenie za veľmi komplikované. Podľa pôvodnej predstavy sa mali dane z luxusných nehnuteľností zaviesť od 1. januára 2013, ale je možné, že práca na tomto opatrení bud hotová až v priebehu roku 2013, takže sa jeho účinnosť posunie.

Vyššej dani by nemali ujsť veľké domy, postavené v poslednom období, na lukratívnych miestach, kde je jasné, že na ne majiteľ musel vynaložiť veľmi veľa prostriedkov, už na pozemok a následne aj na stavbu, uviedol Fico. Dátum, kedy bola nehnuteľnosť postavená (skolaudovaná), tak môže byť jedným z kritérií pri jej zdaňovaní.

18 debata chyba