Výstavba nájomných bytov je ohrozená

Výstavbe nájomných bytov, na ktoré na Slovensku čakajú tisíce rodín, hrozí zastavenie.

18.08.2012 07:27
peniaze, euro, hypotéka, dom Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Minister financií Peter Kažimír (Smer) totiž v rozpočte na roky 2013 až 2015 ráta zatiaľ s nulovými dotáciami na nové nájomné bytovky. Tento rok má rezort dopravy a výstavby pod vedením Jána Počiatka (Smer) k dispozícii 25 miliónov eur ako dotáciu pre mestá a obce na budovanie nájomných bytov a Štátny fond rozvoja bývania ďalších 48 miliónov eur.

Zníženie rozpočtu z 25 miliónov na nulu by preto mohlo vážne ohroziť výstavbu bytov. Počiatek chce s rezortom financií okamžite rokovať. „Zvýšenie tejto položky z nuly na 35 miliónov patrí medzi priority nášho ministerstva, ktoré presadzuje pri rokovaniach s ministerstvom financií o rozpočte. Rokovania sa zverejnením návrhu rozpočtu neskončili, dúfame, že naša požiadavka bude akceptovaná,“ povedal ministrov hovorca Martin Kóňa.

Ministerstvo financií považuje zatiaľ za predčasné hovoriť o tom, do akej miery a či vôbec Počiatkovej požiadavke vyhovie. „Navrhujeme zabezpečiť len zákonné nároky vyplývajúce z riešenia nájomných bytov z titulu reštitúcií,“ odpovedal rezort financií. Na náhradné bytovky pre takmer tisíc rodín z reštituovaných bytov vyčlenil financmajster 13,5 milióna eur.

Či sa nájdu ďalšie peniaze aj na výstavbu nájomných bytov, je otázne, keďže ministerstvá žiadajú dodatočne opatrenia za 1,9 miliardy eur a štát bude mať pri nutnosti šetriť a znižovať verejný defi cit na priority zrejme len okolo 300 miliónov eur.

S nepridelením štátnych peňazí do výstavby nájomných bytov nesúhlasí aj Milan Muška zo Združenia miest a obcí Slovenska. „Tento krok zneistí obce a sociálne bývanie začne vážne pokrivkávať. Nájomné byty sa stavajú v malom počte a štát by si mal konečne uvedomiť, či mu záleží na mladých rodinách, ale aj na stavebníkoch, ktorým takto berie robotu,“ rozpráva Muška. Ten by bol spokojný, keby minister financií nalial do výstavby nájomných bytov 45 miliónov eur. „Pred rokom 2010 bolo na výstavbu presne toľko prostriedkov a vtedy výstavba klapala,“ tvrdí Muška. Napríklad Nové Mesto nad Váhom postavilo v rokoch 2009 až 2010 dvesto nájomných bytov, ďalších 160 by malo prísť na rad budúci rok. V Trenčíne sa naposledy 70 nájomných bytov postavilo v roku 2004.

To, že nájomných bytov pre sociálne slabších ľudí s regulovaným nájomným, omnoho nižším ako generuje trh, má krajina ako šafranu, priznáva aj šéf Štátneho fondu rozvoja bývania Ľubomír Bošanský. „Kým na Slovensku je podiel takýchto štartovacích bytov 2,7 percenta, v európskych krajinách je to od 18 až do 62 percent,“ porovnáva Bošanský. Podľa neho je problém v tom, že obce si už svoje pozemky vyčerpali a peniaze na ďalšie už nemajú. Navyše, ak si chcú zobrať úver na ich kúpu, musia si dávať pozor na zadlženosť, aby nespadli pod nútenú správu.

Podobný problém s malým rozpočtom na výstavbu nájomných bytov mal aj Počiatkov predchodca Ján Figeľ (KDH). Vtedajší minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) mu po naliehaní pridal spomínaných 25 miliónov eur. „Zvýšené zdroje sa použijú na poskytnutie dotácie na rozvoj bývania v sociálnom bývaní. Z uvedených finančných prostriedkov je možné očakávať obstaranie približne 2 000 nájomných bytov pre nízkopríjmové rodiny,“ tvrdil vtedy Figeľ. Byty mali byť najmä pre mladých ľudí a domácnosti s príjmom nižším, ako je 3–násobok životného minima.

Výhodnou nájomných bytov sú nulové obstarávacie náklady. Nájomné vyjde pri 2–izbovom byte s rozlohou 50 štvorcových metrov asi na 170 eur mesačne plus energie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba