Majitelia bytov by si mali pozemky pod panelákmi odkúpiť

Pozemky pod mnohými bytovkami si majitelia bytov dodnes neodkúpili. Mestá totiž boli povinné prevádzať ich na nájomcov spolu s bytmi, len ak boli aj ich vlastníkmi.

04.10.2012 12:41
Reality, dom, panelák, bývanie Foto:
Cena za spoluvlastnícky podiel na pozemku závisí od veľkosti bytu, ale aj od počtu bytov v bytovom dome.
debata (2)

Mnohé byty však boli prevedené do vlastníctva s vecným bremenom, ktoré je teraz na liste vlastníctva zapísané k pozemkom zastavaným bytovkou. Týka sa to jednak bývalých družstevných bytoviek, ktoré stoja na mestských pozemkoch, ale aj takých, ktoré stoja na pozemkoch reštituentov. Takýto pozemok si vlastníci môžu, ale nemusia odkúpiť.

„Obec je povinná previesť spoluvlastnícky podiel pripadajúci k bytu na pozemku zastavanom aj priľahlom na vlastníka bytu, len ak ho nadobudol ako nájomca priamo od bytového družstva. Podmienkou je, že o tento prevod mesto aj požiada,“ vraví Erika Ságová, hovorkyňa trenčianskeho mestského úradu. „V takom prípade je cena za štvorcový meter v našom meste 0,116 eura. Ak nejde o pôvodného nájomcu, je už cena za štvorcový meter 16,59 eura.“

Ceny za pozemky pod garážami, rodinnými domami a inými stavbami už regulované nie sú. Mestá sa pri ich predaji riadia zákonom o obecnom zriadení, predávajú ich v podstate podľa ponuky a dopytu.

V Žiline a Nitre nemajú vlastníci bytov záujem o dokúpenie pozemkov. „Záujem je pomerne slabý. V Žiline je cena za štvorcový meter 0,12 eura, ak by si pozemok chcel odkúpiť vlastník, ktorý nadobudol byt v rámci veľkej privatizácie podľa zákona č. 92/1991 Zb. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby alebo jeho dedič, alebo jeho manžel, dieťa, vnuk alebo rodič. V ostatných prípadoch je cena za štvorcový meter 16,60 eura,“ vraví Pavol Čorba, hovorca tamojšieho mestského úradu. Mesto nebude od vlastníkov, ktorí si pozemky neodkúpia, žiadať nájom ani náhradu za vecné bremeno.

Cena za spoluvlastnícky podiel na pozemku závisí od veľkosti bytu, ale aj od počtu bytov v bytovom dome. Ak je bytov viac, je nižšia, keďže cena za štvorcový meter sa rozpočíta na všetky byty. „Za každý návrh na vklad zmluvy sa platí 66 eur. Pokiaľ však podajú súčasne žiadosti viacerí vlastníci z toho istého paneláku, vyhotoví sa len jedna zmluva a za návrh sa platí tiež len 66 eur, táto suma sa rozdelí medzi účastníkov zmluvy, takže to vychádza lacnejšie,“ vraví Čorba.

V Nitre je tiež minimálny záujem o odkúpenie pozemkov pod bytovkami. „Častejšie nás žiadajú o usporiadanie vlastníctva k pozemkom vlastníci rodinných domov,“ vraví Margaréta Némová, vedúca odboru majetku Mestského úradu v Nitre. Keďže v týchto prípadoch cena regulovaná nie je, na rozdiel od pozemkov pod bytovkami, keď pre určitý okruh vlastníkov bytov regulovaná je, dáva si mesto vypracovať znalecké posudky. Predzáhradky a pozemky zastavané rodinnými domami v Nitre predáva mesto minimálne za cenu určenú znalcom, maximálne však do 100 štvorcových metrov. Štvorcový meter sa podľa lokality predáva za 17, 13, 10 a 7 eur, plus 20 percent DPH.“

V Košiciach sa pozemky pod družstevnými bytovkami a podnikovými bytmi prvonadobúdateľom predávajú za 0,13 eura za štvorcový meter, pokiaľ by sa predávali už tým, ktorí si byty odkúpili od ich bývalých nájomcov prvonadobúdateľov, cena je vyššia.

„Platí sa 29,21 eura, v oboch prípadoch je záujem vlastníkov bytov, chcú si spoluvlastnícky podiel na pozemku, ktorý patrí k bytu, odkúpiť,“ vraví Linda Šnajdárová z Magistrátu mesta Košice. Záujem o odkúpenie pozemkov majú aj vlastníci garáží či iných stavieb, ktoré stoja na cudzích pozemkoch. „Pozemky v týchto prípadoch, keď ceny regulované nie sú, sa predávajú minimálne za cenu určenú znalcom a o samotnom predaji rozhodujú samosprávne orgány mesta,“ vraví Šnajdárová.

Na magistráte hlavného mesta je oddelenie správy majetku, ktoré archivuje doklady a na ich základe môže preukázať vlastníctvo hlavného mesta. Pracovníci oddelenia lustrujú aj staré dokumenty uložené na správe katastra, podľa nich zisťujú, kto bol predtým vlastníkom pozemku. Ak ním bol štátny podnik a jeho nástupcom ministerstvo, tak sa spoja s ministerstvom. Ak ministerstvo potvrdí, že je nástupcom príslušného štátneho podniku, má právne doklady na to, aby ho na ich základe kataster zapísal ako vlastníka pozemku. Kataster by ministerstvo ako nového vlastníka nezapísal, ak by príslušnými právnymi dokladmi vlastníctvo nevedelo preukázať.

Najmä starší ľudia váhajú s odkúpením spoluvlastníckeho podielu na pozemku. Každý sa teda musí sám rozhodnúť, či ponuku majiteľa pozemku prijme, alebo ak ide o prípady bývalých družstevných bytov, sám podá žiadosť o dokúpenie podielu na pozemku.

Treba pripomenúť, že aj zákon o vlastníctve bytov, podľa ktorého byt pôvodní nájomcovia odkúpili do vlastníctva, hovorí o tom, že vlastníctvo bytu by malo byť nerozlučne spojené s vlastníctvom pozemku. Napriek tomu vlastníka bytu nik nemôže prinútiť, aby si pozemok odkúpil. Musí si však uvedomiť, že ak by chcel neskôr byt predať, môže ho predať za lepšiu cenu alebo, naopak, ak nebude mať pozemok usporiadaný, môže to byť aj prekážkou predaja. Na realitnom trhu totiž už dnes ovplyvňuje cenu bytov aj skutočnosť, či je jeho majiteľ aj spoluvlastníkom pozemku zastavaného bytovkou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba