Ľudia šetria na kúrení, teplári žiadajú zvýšenie cien

Ceny tepla pre domácnosti sa v budúcom roku pravdepodobne zvýšia. Teplári totiž už avizujú potrebu zvýšenia fixnej zložky ceny tepla, ktorá tvorí zhruba 30 % z celkovej ceny.

21.10.2012 11:05
Plyn, energia, bývanie, oheň Foto:
Ilustračné foto
debata (97)

Ako uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný, dôvodom zvýšenia tejto zložky ceny tepla je každoročný pokles spotreby tepla. Ten je spôsobený realizáciou rôznych úsporných opatrení zo strany odberateľov, ako je napríklad zatepľovanie.

Výrobcovia tepla však upozorňujú, že zvýšenie jednotkovej ceny tepla vo fixnej zložke nemusí automaticky znamenať pre odberateľov aj zvýšenie nákladov na teplo.

“Jednotková cena tepla nie je strašiakom. Všetko závisí od toho, koľko si odberatelia tepla objednajú, koľko ho spotrebujú, ako budú šetriť a či výrobca investuje do modernizácie tepelného hospodárstva,“ vysvetlil Obšivaný.

Podľa neho by sa mali odberatelia zamerať nie na vývoj jednotkovej ceny tepla, ale koľko z vlastnej peňaženky za dodávky tepla celkovo zaplatia. “Pri dosiahnutí zníženia spotreby tepla zvýšenie jednotkovej ceny tepla o niekoľko percent vôbec neznamená väčšie ročné platby za dodávku tepla,“ zdôraznil Obšivaný.

Ovplyvniť budúcoročné ceny tepla ešte môže variabilná zložka ceny tepla, ktorá tvorí zhruba 70 % z celkove ceny. Variabilná zložka ceny tepla zahŕňa v prevažnej miere náklady na primárne palivo. “Vývoj tejto zložky ceny tepla bude tak ako v predchádzajúcich rokoch závislý na vývoji cien primárnych palív,“ uzavrel Obšivaný.

97 debata chyba