Treba mať poistenú aj garáž alebo stačí poistenie vozidla? Čo sa deje, keď vám ju vykradnú?

Každý majiteľ garáže pozná obrovské výhody priestoru, ktorý chráni auto pred vplyvmi počasia aj pred vandalmi. Určite poskytuje väčšiu ochranu aj pred zlodejmi, ako keby auto len tak stálo na ulici. Mnohí majitelia garáže si kladú otázku, či je možné a potrebné poistiť tento priestor.

03.03.2024 06:00
garáž, auto Foto:
Ilustračné foto.
debata

Garáž zásadne uľahčuje život. V lete chráni auto pred prehrievaním a vplyvom UV žiarenia, v zime sa majiteľ nemusí namáhať s odhrabávaním snehu a rozmrazovaním skiel. Okrem toho garáž poskytuje vždy vítaný a potrebný úložný priestor.

Zároveň ide o nehnuteľnosť, ktorá by mala byť poistená. „Garáž je poistená automaticky, ak je pri poistení rodinného domu zahrnutá do jeho pôdorysu, alebo pri poistení bytu zahrnutá do pôdorysu bytového domu a jej plocha je započítaná do podlahovej plochy rodinného domu, alebo bytu,“ vysvetlil František Sebestyén z PREMIUM Poisťovne. V takom prípade teda netreba robiť zvlášť poistenie na nehnuteľnosť a zvlášť na garáž. Dôležité je, aby poistná suma celej nehnuteľnosti zodpovedala reálnym a aktuálnym nákladom na stavebné práce a materiály.

Dobre vedieť

Aby ste neboli nemilo prekvapení, overte si v poisťovni vopred, aké škody vaše poistenie kryje. Súčasťou poistenia totiž nemusia byť elektronické a optické prístroje, cennosti, ceniny, peniaze, umelecké predmety, osobné doklady, domáce zvieratá, zbrane a strelivo či hudobné nástroje, ak sa nachádzajú v garáži.

Odborník na záver upozorňuje: „Treba ešte povedať, že pri garáži mimo miesta poistenia sa poistné krytie nevzťahuje na výbavu vozidiel, pracovné stroje, malé vozidlá, športové náradie a bicykle.“

Čo v prípade voľne stojacej garáže

Výška poistnej sumy je dôležitá aj vtedy, ak garáž stojí samostatne na pozemku vedľa domu alebo mimo neho. „Výška poistnej sumy by mala zohľadňovať aktuálne ceny stavebných materiálov a stavebných prác, aby sa najmä v prípade veľkej škody nestalo, že ani stopercentné plnenie nebude stačiť na výstavbu novej garáže,“ zdôrazňuje František Sebestyén.

UP Energie, okno Čítajte viac 7 rád na zníženie spotreby energií. Viete, že záleží aj na tom, aký hrniec používate?

V návrhu poistnej zmluvy pre nehnuteľnosť môže mať poisťovňa samostatne uvedenú položku garáž. „Novopostavenú garáž je potrebné pripoistiť k nehnuteľnosti, ktorá je už poistená, alebo urobiť náhradu zmluvy, ktorá bude zahŕňať aj novopostavenú garáž,“ vysvetlil odborník z poisťovne. Je možné si vybrať, či sa garáž nachádza v mieste poistenia, alebo mimo miesta poistenia, avšak v rámci mesta, respektíve obce, kde je poistená hlavná budova. „Poistenie je na prvé riziko, čo znamená, že si klient stanoví poistnú sumu a hradí sa maximálne do tejto sumy, pričom sa nebude uplatňovať podpoistenie,“ dodáva František Sebestyén.

Garáž má byť zabezpečená

V prípade garáže, ktorá nie je súčasťou domu, treba z pohľadu poistenia dbať aj na spôsob zamykania a ďalšie zabezpečujúce prvky. Na zabezpečenie vecí v garáži by poisťovni mala stačiť obyčajná cylindrická vložka alebo bezpečnostný visiaci zámok, prípadne garážová brána na diaľkové ovládanie.

„Obvodové múry musia byť murované a strop aj podlaha musí spĺňať podobnú odolnosť,“ upozorňuje manažér poisťovne na okolnosti, na ktoré treba myslieť ešte pred samotnou výstavbou garáže.

Pokiaľ je garáž poškodená škodovou udalosťou, treba si všetko zdokumentovať, nafotiť, aj natočiť na video. V prípade krádeže vecí z garáže je vždy nutné volať políciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #garáž #poistná udalosť #poistenie auta