Teplo by v roku 2010 nemuselo zdražieť, záleží na cene plynu

Cenové návrhy firiem dodávajúcich teplo zatiaľ vychádzajú z predbežných cien plynu. Ak sa cena plynu zníži, cena tepla by nemusela prekročiť tohtoročnú úroveň.

10.11.2009 16:16
Plyn, plynomer, odpočet Foto:
debata

Odporúčané ceny zemného plynu zverejnené Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) na predbežný výpočet ceny tepla pre rok 2010, sú zatiaľ podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla vyššie, a tým aj predbežne zvyšujú cenu tepla pre domácnosti pre budúci rok.

„Pevne veríme, že tento stav sa ešte zmení a v konečnom dôsledku ceny zostanú nezmenené alebo o niečo nižšie ako v roku 2009,“ konštatuje predseda predstavenstva zväzu Miroslav Obšivaný.

Cenové návrhy, ktoré zaslali dodávatelia tepla Úradu pre reguláciu sieťových odvetví v zákonnom termíne do konca októbra, vychádzali podľa Obšívaného z odhadovaných cien zemného plynu, ktoré úrad zverejnil na svojej webovej stránke a odporučil dodávateľom tepla použiť ich pre spracovanie cenových návrhov.

V procese cenového konania sa cenové návrhy upravia podľa jednotkovej ceny plynu na výrobu tepla pre domácnosti podľa rozhodnutia úradu o cene plynu pre domácnosti.

Úradom stanovená cena zemného plynu na výrobu tepla určeného pre domácnosti a ani ceny ostatných primárnych energií však ešte nie sú známe. Koľko občania zaplatia za teplo v budúcom roku bude podľa Obšívaného známe až v decembri.

debata chyba