Yosaria Plaza v Ružinove vraj raz bude. Investor netuší kedy

Nové nákupno-zábavné centrum na mieste bývalého obchodného domu Prior v Ružinove malo stáť už v roku 2006, kedy sa však začne s jeho výstavbou "nevie nikto". Uviedol to Ivan Líška zo spoločnosti Yosaria Plaza, ktorá má projekt realizovať.

10.03.2010 14:58
Yosaria Plaza Foto: ,
Na tomto mieste malo v bratislavskom Ružinove stáť obchodno-zábavné centrum Yosaria Plaza.
debata

„Kedy to bude – nevie nikto, podľa našich odhadov sa situácia v bankách, dúfame, zlepší. Rokujeme s viacerými investormi, ale doba je veľmi ťažká, chýba na trhu likvidita,“ uviedol Líška.

Predpokladá, že projekt bude stáť 70 miliónov eur. Napriek finančným problémom chce investor projekt dokončiť. Podľa Líšku na projekte denne robí podstatne zúžený tím ľudí a chcú ho dokončiť v plánovanom rozsahu.

Centrum Yosaria Plaza sa po otvorení malo stať najväčším nákupným komplexom na Slovensku. Kvôli nemu sa zrušil fungujúci obchodný dom. Jeho železobetónový skelet mal byť využitý pri stavbe komplexu. Zostalo však len pri plánoch, podľa skorších vyjadrení Líšku kvôli finančnej kríze banky odstúpili od financovania. V lukratívnej časti Ružinova tak zostala iba stavebná jama a skelet, ktorý hyzdí okolie.

Spoločnosť Yosaria Plaza už dostala od mestskej časti Ružinov dve rozhodnutia – zamietnutie žiadosti o predĺženie lehoty výstavby a pokutu 60-tisíc eur za zhoršovanie životného prostredia. „Proti týmto rozhodnutiam sme sa, samozrejme, odvolali, lebo ich považujeme za neopodstatnené. Zaujímavé je, že ako jediní v Bratislave sme v dobe krízy boli takto postihnutí, aj keď zastavených stavieb v Bratislave je veľa,“ uviedol Líška.

Podľa hovorcu mestskej časti Ružinov Maroša Smolca Stavebný Úrad Ružinov momentálne koná o predĺžení termínu dostavby stavby do konca roku 2010, tak ako chcel investor. Starosta Ružinova Slavomír Drozd navrhuje ako vhodné riešenie odstránenie skeletu. Podľa Líšku je zbúranie skeletu finančne náročné. „Týmto sa budeme zaoberať, keď bude zabezpečené financovanie na celú stavbu,“ uviedol.

Súčasťou Yosaria Plaza mali byť podľa plánov investora okrem 250 obchodov aj supermarket, kaviarne, reštaurácie a kancelárske priestory s najvyšším štandardom. Malo tam byť aj relaxačné centrum, klzisko s klasickým ľadom a rozmermi 30 krát 15 metrov, bazén 25 krát 12 metrov, sauny, masáže či soláriá. V podzemí centra malo byť podľa plánov 1 300 parkova­cích miest.

debata chyba