Bývanie je dostupnejšie, ceny prajú kupujúcim

Dostupnosť bývania na Slovensku sa v prvom štvrťroku tohto roka zvýšila. Podľa analýzy Tatra banky sa pritom dostupnosť bývania od roku 2002 dostala na nové maximum.

21.06.2011 13:28
Byt, bývanie, dom, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

„Po razantnom zvýšení dostupnosti v štvrtom kvartáli 2010, zapríčinenom najmä poklesom úrokových sadzieb, sa index dostupnosti opäť vďaka klesajúcim sadzbám dostal ešte vyššie,“ konštatuje analytik banky Boris Fojtík.

Aktuálna hodnota indexu dostupnosti bývania za celé Slovensko dosahuje podľa banky 90,7 bodu. Priemerná slovenská domácnosť by tak pri kúpe nehnuteľnosti v prvom štvrťroku tohto roka vynakladala na splátku hypotéky 27,6 % svojho mesačného hrubého príjmu. V štvrtom štvrťroku minulého roka to bola menej ako tretina príjmu.

„V prvom kvartáli tohto roka prispel k vyššej dostupnosti aj vývoj cien nehnuteľností a vývoj miezd. Príspevok týchto dvoch vplyvov na dostupnosť bývania bol však dokopy nižší ako dopad samotných úrokových sadzieb,“ dodáva Fojtík. Dostupnosť bývania je pritom z regionálneho pohľadu najlepšia v nitrianskom regióne, naopak najhoršia v bratislavskom, čo odzrkadľuje najmä cenu nehnuteľností v týchto regiónoch.

Pozitívom v súčasnosti na realitnom trhu podľa analytika Tatra banky je, že hlavnou silou sú kupujúci s reálnou potrebou bývania, čo výrazne prospieva cenovému vývoju a nevytvára hrozby cenových bublín. „A práve z tohto dôvodu si nemyslíme, že by začiatok cyklu zvyšovania sadzieb významnou mierou zasiahol do diania na trhu s rezidenčným bývaním,“ očakáva Fojtík.

Ceny nehnuteľností na bývanie v prvom štvrťroku tohto roka medziročne poklesli v priemere o 2,5 % a v medzikvartálnom porovnaní oslabili o 0,47 %. V predchádzajúcom štvrťroku pritom ceny nehnuteľností v medziročnom porovnaní poklesli o 2,1 % a v medzikvartálnom porovnaní poklesli o 2,6 %. Priemerná cena metra štvorcového domov a bytov tak podľa údajov Národnej banky Slovenska, ktorá ich spracováva v spolupráci s Národnou asociáciou realitných kancelárií Slovenska (NARKS), dosiahla v prvom štvrťroku na Slovensku 1 264 eur.

Tatra banka vychádzala vo svojej analýze z vývoja indexu dostupnosti bývania založeného na metodike Národnej asociácie realitných agentúr v USA. Hodnota indexu 100 znamená, že priemerná rodina s priemerným príjmom vynakladá 25 % svojho príjmu na splátku 30 ročnej hypotéky bytu s rozlohou 70 metrov štvorcových.

debata chyba