Strašiak krízy stláča ceny bytov

Ešte nedávno sa realitní makléri aj bankoví analytici zhodovali v názore, že ceny domov a bytov na Slovensku sú stabilné. "Cenová bublina z roku 2008 spľasla, predávajúci zreálnili svoje očakávania, úvery sú dostupné. Je čas na dobré obchody," vyhlasovali. Strašiak krízy však mení správanie ľudí.

09.11.2011 09:51
hypotéka, hypotéky, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa najnovších štatistík Národnej banky ceny bytov po dlhšej stagnácii opäť poklesli, i keď iba mierne. Byty a domy z roka na rok zlacneli o 4,3 percenta.

„Čísla neukazujú na nejaké dramatické zlacňovanie bytov, ale keďže mierne poklesy pokračujú už štyri štvrťroky za sebou a posledný štvrťrok viac, je pravdepodobné, že sa trh s bývaním znovu spomaľuje,“ domnieva sa Dávid Dereník, analytik UniCredit Bank. Na konci roka očakáva, že dôjde k medziročnému poklesu cien o 3 percentá, ale nevylučuje, že sa pokles priblíži až k piatim percentám.

Môže za to aj negatívna nálada spotrebiteľov spojená s neistými vyhliadkami do budúcnosti, strach zo stále rastúcej nezamestnanosti. Ľudia dnes v obavách z dlhovej krízy a zo straty zamestnania odkladajú kúpu nehnuteľností na lepšie obdobie, klesá dopyt po bývaní. Od júla nepribúdajú ani záujemcovia o úvery na bývanie, ale podľa Národnej asociácie realitných kancelárií v posledných týždňoch stúpa počet predajov „za hotové“ peniaze.

Ľudia, ktorí majú voľné peniaze, ich chcú investovať do nehnuteľností, aby sa tak poistili pred pádom eura. Druhou príčinou cenového prepadu sú podľa expertov stále vysoko nastavené ceny neiktorých nehnuteľností.

Oplatí sa práve teraz, v očakávaní ďalšej vlny krízy, kúpiť či predať nehnuteľnosť? Ľubomír Kardoš, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska, si myslí, že ten, kto bývať potrebuje, nemá prečo váhať a čakať na výrazne lepšiu cenu, pretože ceny sú stabilné.

„Kríza nie vždy stlačí ceny nehnuteľností. Napríklad pred ôsmimi rokmi sa predávali nové byty v Bratislave za 1 100 eur za štvorcový meter, počas krízy za 1 800 eur, teda za viac,“ konštatuje Kardoš.

„Každý očakáva veľký prepad cien, vyjednáva sa oveľa viac ako v minulosti,“ hovorí Jaroslav Dolnák z bratislavskej realitnej kancelárie 1. Merkur Reality. Pripomína, že v Prahe už zaznamenali pokles cien nehnuteľností oproti nadobúdacím cenám z minulých rokov. Česi sa snažia zbaviť hypoték a prehlbujúcej sa osobnej zadlženosti.

„Čas pre rodinu a plnohodnotný súkromný život vymenili za stres a pomýlené hodnoty, čo tlačí ceny smerom nadol. Očakávam to aj v Bratislave,“ predpovedá. Kúpiť nehnuteľnosť sa oplatí, ak vieme, čo konkrétne chceme.

„Nakoľko neočakávame rast cien v najbližšom období, je nepochybne vhodný čas na kúpu nehnuteľnosti. Netreba sa však unáhliť. Pri niektorých ponukách je stále priestor na zjednávanie,“ dodáva Dereník.

debata chyba