Byty sú najlacnejšie pod Zoborom

Najmenej za štvorcový meter domu či bytu si vypýtajú v Nitrianskom kraji. Trojizbový byt s rozlohou 60 m2 totiž vyjde v Nitre v priemere niečo vyše 35-tisíc eur. Na porovnanie - v hlavnom meste vyjde podobný byt na 100-tisíc eur. Paradoxne, napriek vysokej cene štvorcového metra , najviac vlastníkov bytov je práve v Bratislave.

11.05.2013 10:24
hypotéka, stavebné sporenie, úver, nehnuteľnosť Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Ceny bytov a domov ani v prvom štvrťroku tohto roka neožívali vo väčšej miere. Oproti cenám z konca minulého roka poklesli podľa údajov NBS len o 0,6 percenta. Cena za štvorcový meter bytu alebo domu však v druhom polroku vlaňajška po časoch poklesu, naopak, rástla a u analytikov či realitných expertov to ihneď vyvolalo diskusiu o prebratí sa realitného trhu. Kým v druhom štvrťroku 2012 sa nehnuteľnosti predávali v priemere za 1¤227 eur za m2, koncom roka to už bolo 1 247 eur za m2 a v prvom štvrťroku tohto roka 1 240 eur.

"Rastúce ceny bývania v predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch by mali mať len prechodné trvanie. Dôvodom rastúcich cien bývania mohli byť transakcie spojené s vylepšovaním pôvodného bývania,“ odhaduje analýza Národnej banky Slovenska. Takisto k tomu mohla prispieť aj zvýšená dostupnosť úverov na bývanie prostredníctvom rôznych akcií komerčných bánk. Analytička Poštovej banky Eva Sadovská vraví, že zmeny v cenách nehnuteľností považuje skôr za mierne a korešpondujú tak s prognózou o stagnácii cien bytov a domov.

"Súčasný ekonomický vývoj v krajine a s ním súvisiaca vysoká miera nezamestnanosti zatiaľ nenaznačujú, že by v roku 2013 mali začať ceny nehnuteľností výraznejšie rásť. Ani výraznejší pokles sa nám už však nezdá pravdepodobným,“ dopĺňa.

"Aj keď nepoznáme komplexné údaje o vývoji miezd za prvý štvrťrok, tak sa dá predpokladať mierne dočasné zhoršenie cenovej dostupnosti,“ myslí si Marek Gábriš, analytik ČSOB. Najmenej dostupné bývanie je v Bratislavskom kraji, kde si pracujúci človek môže z jedného platu dovoliť 0,60 m2 bytu. Najdostupnejšie bývanie je, naopak, v Nitrianskom kraji, kde jeden hrubý plat zodpovedá cene jedného štvorcového metra nehnuteľnosti.

"Pravda však je, že v Bratislavskom kraji, ktorý sa vyznačuje najnižšou mierou nezamestnanosti, môže pomýšľať na kúpu bytu vyšší podiel ľudí ako v ostatných regiónoch, Nitriansky kraj nevynímajúc,“ poznamenala Sadovská. O tom svedčí aj fakt, že až vyše 40 percent Nitranov žije stále v dome s rodičmi, kým v hlavnom meste má až 48 percent ľudí vlastný byt.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba