Byty lacnejú v cudzine výraznejšie ako u nás

Vývoj cien nehnuteľností posiela Slovákov bývať za hranice. Kým na Slovensku sa ceny nehnuteľností posledné tri roky menia minimálne, v okolitých štátoch idú výraznejšie dole.

08.08.2013 07:46
hypotéka, hypotéky, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Podľa údajov Národnej banky Slovenska dosiahla priemerná cena nehnuteľností na bývanie na Slovensku v druhom štvrťroku 2013 hodnotu 1 230 eur za štvorcový meter. Oproti predchádzajúcemu kvartálu ceny poklesli o 0,8 percenta a medziročne narástli o 0,2 percenta.

V zahraničí však nehnuteľnosti po prasknutí realitnej bubliny z roku 2008 lacnejú vo väčšej miere. Napríklad v susednom Maďarsku klesli ceny bytov či domov skoro až o desať percent.

"Preto nečudo, že predovšetkým ľudia z okolia Bratislavy v posledných rokoch pokukujú po bývaní síce v blízkosti, ale na opačnej strane našich štátnych hraníc. V Maďarsku ceny bytov a domov v prvom kvartáli medziročne poklesli o 9,3 percenta,“ vraví analytička Poštovej banky Eva Sadovská s tým, že lacnejšie ako pred rokom, a to o 0,9 percenta boli aj nehnuteľnosti v Českej republike.

Maďarské mestá blízko hraníc ako Rajka či Mosonmagyaróvár lákajú mnohých Slovákov. Na porovnanie, 3-izbový byt v novostavbe v Rajke stojí okolo 90-tisíc eur. Ešte väčší záujem je o menšie rodinné domy. Štvorizbový tehlový dom totiž v Dunakiliti stojí aj s pozemkom okolo 100-tisíc eur. V okolí Bratislavy si za podobný vypýtajú makléri aj 250-tisíc eur.

Analytikov však vývoj cien mierne zaskočil. Predpokladali totiž, že dostupné hypotéky zatrasú aj cenami realít. "Ročná percentuálna miera nákladov priemerného úveru na bývanie bola v druhom kvartáli 4,35 percenta. Výhodné podmienky financovania bývania prostredníctvom úveru sa premietli aj do zmeny nárastu objemu úverov. Zdá sa však, že aj napriek silnému rastu úverov sú ceny nehnuteľností imúnne. Vysvetlením môže byť smerovanie týchto zdrojov na stavbu alebo rekonštrukciu vlastného bývania,“ dopĺňa Fojtík.

Podobný názor má aj Eva Sadovská z Poštovej banky, podľa ktorej banky počas druhého kvartálu tohto roka požičali ľuďom 1,3 miliardy eur vo forme nových úverov na bývanie. "Bolo to o takmer 30 percent viac ako počas druhého kvartálu 2012. Dôvodom zvýšeného záujmu mohli byť i výhodnejšie úrokové sadzby. Na druhej strane však platí, že nie každý úver na bývanie smeruje automaticky na kúpu alebo rekonštrukciu bývania. Klienti si ním môžu výhodnejšie refinancovať iný, už existujúci dlh,“ pokračuje Sadovská.

Veľké pohyby v cenách bytov sa neočakávajú. "Pre trh s bývaním je posledné dva roky naozaj charakteristická stagnácia po období prudšieho prepadu. Inak to zrejme nebude ani v najbližšom období. Pokiaľ totiž nepríde k redukcii takmer 420-tisícovej armády nezamestnaných, nemôžeme čakať ani trvalejší návrat rastu cien nehnuteľností,“ očakáva Marek Gábriš, analytik ČSOB. Nárast cien by privítali ľudia, ktorí chcú byty predať. Určitý cenový pohyb by mal nastať na jeseň. Podľa Mariána Tinku z Top Reality totiž cítia makléri v lete mierny pokles aktivity zo strany klientov, oproti jarnému či jesennému obdobiu.

Najlacnejšie byty tak ľudia nájdu opäť v ponukách nitrianskych realitných kancelárií, naopak, za najvyššie ceny sa stále predávajú byty v hlavnom meste. Reálny cenový rozdiel je dvojnásobný. Kým 3-izbový byt na nitrianskom sídlisku Klokočina predávajú za 52-tisíc eur, podobný byt v bratislavskej Petržalke vyjde aj na viac ako 110-tisíc.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #bývanie #ceny