Česi veria, že s rastom ekonomiky sa prebudí aj realitný trh

Realitný trh v Českej republike čaká v budúcom roku ďalšie oživenie, posilniť by sa mali aj väčšie realitné kancelárie. Regionálne rozdiely však zostanú. Vyplýva to z názorov zástupcov českých realitných kancelárií. Podľa nich bude realitný trh kopírovať vývoj celej ekonomiky.

26.12.2013 08:46
debata (1)

„Už v prvom štvrťroku 2014 očakávame avizované zvýšenie HDP, čo by mohlo veľmi pozitívne ovplyvniť predovšetkým tých, ktorí s kúpou nehnuteľnosti váhali. Úrokové sadzby hypoték sa navyše držia na veľmi nízkej úrovni, čo nie je dlhodobo udržateľné. Možno preto predpokladať, že investície do realít bude v nasledujúcom roku veľmi zaujímavým artiklom,“ odhaduje obchodný riaditeľ Century 21 Slovakia Dalibor Slivinský.

Podobný vývoj očakáva aj marketingový riaditeľ Evropa realitní kancelář Tomáš Janovec. „Budúcnosť realitného trhu vidíme veľmi dobre, pretože sa ponuka s dopytom už pomaly vyrovnáva. Celkom jednoznačne je ale pokles záujmu o nehnuteľnosti vyšší ako sa predpokladalo,“ poznamenal Janovec, podľa ktorého vývoj v posledných týždňoch a mesiacoch dáva nádej na zmenu k lepšiemu.

Veľké očakávania má od nového roka aj riaditeľ Lexxusu Peter Višňovský. „Podstatným indikátorom je vývoj ekonomiky, ktorá sa v budúcom roku pravdepodobne vráti k rastu. Ak porastie (napríklad len mierne) ekonomika, porastie aj sebavedomie účastníkov realitného trhu a trh samotný,“ poznamenal Višňovský.

Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka mierni prílišný optimizmus. „Hoci predpokladám mierny nárast počtu transakcií, myslím si, že paradoxne v priemere obrat našich členov príliš neporastie. Ceny nehnuteľností predsa len plošne nestúpajú tak, ako by si ich majitelia priali,“ upozornil Borůvka. Aj on však očakáva, že sa trhu nehnuteľností – rovnako ako celej českej ekonomike – bude dariť.

Podľa predsedu predstavenstva Realitní společnosti České spořitelny (RSČS) Martina Nemečka bude správanie zákazníkov ovplyvňovať stále viac faktorov. „Prehlbujúca sa rozdielnosť cien v jednotlivých regiónoch, pokračujúca migrácia do oblastí s lepšou možnosťou zárobku, avizované zmeny v oblasti DPH u pozemkov pod novostavbami, sila koruny a v neposlednom rade tiež zmeny Občianskeho zákonníka,“ vymenoval dôležité vplyvy Němeček.

Hlavne začiatok roka by sa mal niesť v znamení nového občianskeho zákonníka. Vďaka nemu sa napríklad stavba až na výnimky stane súčasťou pozemku, nanovo upravuje vlastníctvo bytu či výrazne mení možnosť ukončenia prenájmu bytu. „To sa prejaví aj na trhu s realitami, ktorý každoročne v prvých mesiacoch roka mierne oslabuje. Očakávané zmeny tento útlm zrejme ešte posilnia. O to silnejšie by potom mali byť prvé jarné mesiace, ktoré sú tradične v znamení skokového rastu záujmu o nákup nehnuteľností,“ uviedol Jan Zachystal z Re/Max Alfa.

Aj v budúcom roku podľa maklérov budú narastať rozdiely medzi regiónmi, ktoré sa zväčšovali už tento rok. Na severe Čiech možno dnes kúpiť byt v osobnom vlastníctve s veľkosťou 3 +1 za menej ako 150 tisíc korún. Taktiež v regiónoch, ktoré sú a budú postihnuté vysokou nezamestnanosťou, ceny strmo padajú aj naďalej, oproti cenám podobných nehnuteľností v Prahe, kde je cena podobného bytu 15–20 krát vyššia," podotkol obchodný riaditeľ Realitné kancelárie Sting Michal Kresta.

Investícia do nehnuteľností zostáva pre väčšinu najdôležitejším finančným rozhodnutím, napriek tomu k výberu realitnej kancelárie ľudia podľa Borůvku stále pristupujú s veľkou naivitou.

Němeček z RSČS však už tento rok pozoroval, že klienti sú stále náročnejší. „Klienti dôslednejšie lipnú na ocenení svojich nehnuteľností, ktoré dávajú do predaja. Zároveň požadujú predloženie niekoľkých porovnateľných ponúk na trhu pre ľahšiu orientáciu a pre nastavenie správnej východiskovej ceny,“ povedal Němeček, podľa ktorého ľudia celkovo oveľa viac skúmajú, preverujú a zvažujú.

Podľa Krestu by to mohlo viesť k posilňovaniu veľkých realitných kancelárií s celorepublikovou pôsobnosťou. „Na trhu s realitami je pomoc skúseného realitného makléra veľmi cenná a môže v konečnom dôsledku klientovi docieliť vyšší výnos z predaja než ak by skúšal nehnuteľnosť ponúkať sám, takže verím, že podiel veľkých realitných kancelárií na celkových predajoch bude naďalej stúpať,“ dúfa Kresta z RK Sting.

1 debata chyba