Predaj bratislavských bytov sa vlani rozprúdil

V roku 2013 sa na bratislavskom rezidenčnom trhu novostavieb predalo 2 258 bytov, čo je o 14,2 % vyšší predaj ako v roku 2012. Informovala o tom analytická spoločnosť Bencont Investments.

13.01.2014 13:38
debata (2)

Podľa zverejnených údajov celkový objem transakcií na trhu s daňou z pridanej hodnoty (DPH) dosiahol počas minulého roka 330 mil. eur, čo bolo v medziročnom porovnaní o 18,6 % viac.

„Z týchto čísel je možné vyčítať jeden dôležitý záver, v roku 2013 sa predalo viac bytov a trh akceptoval aj vyššie ceny nehnuteľností,“ konštatovali analytici spoločnosti. Podľa nich najvýznamnejší podiel na tomto závere má projekt Panorama City a jeho vysoké predajné čísla z prvého polroka 2013.

Priemerná cena metra štvorcového bez DPH dosiahla na konci posledného štvrťroku 2013 úroveň 1 811 eur. V porovnaní s tretím štvrťrokom tak bola nižšia o 1,34 % a medziročne klesla o takmer 4 %. Najväčšia ponuka voľných bytov v novostavbách, až takmer 26 % z celkovej ponuky, sa sústreďuje do piateho bratislavského obvodu. Z hľadiska izbovosti ponuku voľných bytov tvoria dvojizbové byty, a to 37,3 %.

V tomto roku však spoločnosť nepredpokladá zmeny týkajúce sa cien na trhu nehnuteľností. „Ceny dostupnej ponuky na trhu sú síce na najnižšej úrovni za posledné dva roky, no na druhej strane ceny predaných bytov v poslednom kvartáli patrili k najvyšším za posledné dva roky,“ uviedol analytik Bencont Investments Matúš Jančura. Ako ďalej dodal, opätovný rast cien nehnuteľností na trhu by mohla naštartovať len zlepšujúca sa ekonomická situácia v regióne.

Na začiatku roka 2014 bolo v ponuke novostavieb v 107 rezidenčných projektoch celkovo 3 099 dostupných bytov. Ponuka sa teda oproti predchádzajúcemu štvrťroku znížila o takmer 250 bytových jednotiek. Trend klesajúcej rozlohy bytov podľa spoločnosti stále pokračuje.

V januári 2014 dosiahla priemerná výmera ponúkaného bytu bez balkónu 72,79 metra štvorcového, čo je najnižšia priemerná rozloha od roku 2010. „Ponuka väčších bytov stále dominuje v Starom meste. Na druhej strane trend zmenšovania výmery bytu je zreteľný najmä v druhom a piatom bratislavskom obvode,“ tvrdia analytici.

Spoločnosť Bencont Investments patriaca pod Bencont Group sa od roku 2008 zaoberá analýzami realitného trhu a komodít pre vlastné potreby a potreby svojich klientov. Analýzy realitného trhu publikuje a uzatvára každý kalendárny štvrťrok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dom #byt #nehnuteľnosť