Najdrahšie kancelárie sú v Londýne, Bratislava skončila 52.

Londýnsky West End je celosvetovo najdrahším kancelárskym trhom už druhý rok po sebe.

20.02.2014 16:48
fit lopta, práca, kancelária, sedenie Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Cena za prenájom v tejto oblasti dosahuje 2 122 eur za meter štvorcový na rok. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnila poradenská spoločnosť Cushman & Wakefield (C&W). Bratislava skončila v hodnotení na 52. mieste, pričom podľa C&W predstavuje atraktívnu lokalitu z pohľadu nájomcov a to aj zo stredoeurópskeho hľadiska. V Bratislave sú kancelárske priestory výhodnejšie o 35 % oproti Varšave, v porovnaní s Viedňou a Budapešťou o 25 % a oproti Prahe o 20 %.

„Londýn je stále atraktívny pre mnoho medzinárodných firiem, keďže jeho globálny vplyv stále rastie,“ konštatoval generálny riaditeľ a vedúci tímu londýnskeho trhu C&W v Británii Digby Flower s tým, že aj keď sa prvotriedne priestory vo West End ponúkajú za najvyššie nájomné, dopyt po nich je stabilný. Druhou najdrahšou kancelárskou lokalitou je Hong Kong. Na treťom mieste skončila Moskva, ktorá si polepšila v porovnaní s rokom 2013, kedy skončila šiesta.

V minulom roku celosvetovo kancelárske nájomné vzrástlo o 3 %. „Už tretí rok po sebe zaznamenávame podobný vývoj, avšak v regióne Európy, Stredného východu a Afriky (EMEA) sme svedkami relatívne pomalého tempa rastu nájomného počas roka,“ uviedla spoločnosť C&W. Podľa nej najvyšší rast nájomného v EMEA regióne za rok 2013 bol v Južnej Afrike. Nájomné za prvotriedne kancelárske priestory v tejto oblasti sa zvýšilo takmer o 30 %.

Spoločnosť Cushman & Wakefield je najväčším súkromným poskytovateľom služieb v oblasti komerčných nehnuteľností na svete. Firma bola založená v roku 1917, má 250 kancelárií v 60 krajinách a viac ako 16 000 zamestnan­cov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Reality