Kvalita stavieb výrazne klesá, priznali českí stavbári

Kvalita stavebných prác naďalej klesá. Väčšina stavebných spoločností (60 percent) pôsobiacich na českom trhu totiž priznáva, že stavia na takzvanej "hranici bezpečnej ceny". Vyplýva to zo špecializovanej analýzy spoločností CEEC Research a KPMG Česká republika. Analýza zahŕňa názory viac ako 100 riaditeľov stavebných firiem.v

04.03.2014 10:25
debata (1)

Za bezpečnú sa považuje taká cena, za ktorú je stavba postavená tak, aby bola v čase odovzdania používateľom bezproblémová. Až 14 percent oslovených riaditeľov dokonca prezradilo, že ich firma stavia už pod hranicou bezpečnej ceny. Len každá štvrtá firma uvádza, že sa pohybuje nad touto hranicou.

„Je to dlhodobo neudržateľný problém, ktorý povedie k reťazovému krachu veľkého množstva stavebných firiem. Keď týmto spôsobom dôjde k redukcii stavebných kapacít na trhu, pôjdu ceny stavebných prác hore a tí ktorí prežijú, budú môcť realizovať ozdravný proces svojich firiem,“ predpovedá ďalší vývoj predseda predstavenstva developerskej spoločnosti Trigema Marcel Soural.

Krachy prvých stavbárov sa už na trhu vraj prejavili. „Dodávajú sa nekvalitné stavby, stavebné firmy krachujú, kvalifikovaní pracovníci odchádzajú v lepšom prípade do iných odborov, v tom horšom na úrad práce. Investori majú rozostavané projekty, pri ktorých im skolaboval dodávateľ,“ tvrdí obchodný riaditeľ spoločnosti PSG – International Aleš Ullmann.

V českom stavebníctve však neočakáva ľahký rok, bankroty firiem vraj budú pokračovať.

„Aktuálne počet stavebných firiem a celkový objem ponúkaných stavebných kapacít na trhu nezodpovedá dopytu po stavebných prácach. V súčasnosti je na trhu dokonca viac firiem ako v roku 2008, kedy bol sektor na vrchole. To vytvára enormný tlak na cenu. Redukcia na strane ponuky je nevyhnutná, bez nej k ozdraveniu sektora nedôjde a budeme čoraz častejšie počuť: ešte pár takýchto ‚víťazstiev‘ a bude to náš koniec,“ opísal situáciu na trhu riaditeľ analytickej spoločnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Podľa Pavla Klimenta, partnera zodpovedného za služby pre realitné a stavebné spoločnosti v KPMG Česká republika, ponuka stavebných zákaziek na úrovni alebo dokonca pod úrovňou nákladov často súvisí s cieľom udržať alebo rozšíriť trhový podiel spoločnosti v očakávaní, že budúca silná pozícia tento vklad zúročí.

„Problémom je, ak sa takýto prístup stáva dlhodobým a je v rozpore s finančnou kondíciou stavebnej spoločnosti. V reťazci stavebných firiem sú to najmä subdodávatelia, ktorých situácia sa môže stať nezvládnuteľnou v dôsledku príliš malých finančných rezerv,“ upozornil Kliment.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #stavebníctvo