Najdrahší byt v Londýne si kúpil východoeurópsky boháč

Rozžeravený londýnsky trh nehnuteľností zaznamenal ďalší rekord. Nemenovaný boháč z východnej Európy si kúpil nevybavený strešný apartmán v jednom z najluxusnejších londýnskych projektov One Hyde Park za 140 miliónov libier. Agentúre Reuters to povedal zdroj oboznámený s predajom.

03.05.2014 09:49
Londýn, One Hyde Park, reality Foto: ,
One Hyde Park v Londýne je jeden z najdrahších realitných projektov v meste.
debata (9)

Nick Candy, ktorý je jedným z developerov okázalého projektu na južnej strane Hyde Parku, potvrdil, že jeho firma CPC Group predala strešný apartmán s výmerou približne 1500 metrov štvorcových. Cenu a meno kupujúceho ale povedať odmietol. CPC Group, ktorú vedie jeho brat Christian, uviedla, že takýto byt s vybavením by vyšiel až na 175 miliónov libier.

Doterajší rekord v Londýne drží ukrajinský miliardár Rinat Achmetov, ktorý za dva spojené apartmány v tom istom projekte One Hyde Park zaplatil pred tromi rokmi 136 miliónov libier. Developer, ktorého partnerom je firma Waterknights katarského šejka Hamada bin Džasíma bin džabr Sáního, už predal z projektu byty za viac ako dve miliardy dolárov.

Candy ale upozornil, že niektoré požadované ceny v Londýne sú už prehnané a neudržateľné. „Zažívame dobu boomu, ktorá je drahšia, ako čokoľvek v histórii ľudstva… Panujú obavy z prehriatia trhu,“ povedal.

Londýnsky trh realít ťahajú nahor svojimi nákupmi „trofejných bytov“ ruskí oligarchovia, čínski magnáti a arabskí šejkovia. Londýn je jedným z najdrahších trhov realít na svete, čo vedie pred parlamentným voľbami v budúcom roku k obavám z marginalizácie miestnych obyvateľov. Ceny obytných nehnuteľností v Londýne vzrástli od roku 2009 o zhruba 80 percent a silný rast presakuje aj do lokalít, kde žijú obyčajní ľudia.

Ceny realít v Británii sa ešte ako celok nevrátili na úroveň pred finančnou krízou v roku 2008, každoročne ale rastú o zhruba desať percent. Britská centrálna banka Bank of England stále viac varuje pred rizikami nekontrolovaného rastu cien realít pre celú ekonomiku.

Vysoký dopyt ale vedie k nárastu developerskej a stavebnej aktivity. V najbližších desatich rokovćh sa v Londýne plánuje výstavba viac ako 20 000 obytných jednotiek, čo je dvojnásobok plánov z roku 2011, uviedla v decembri konzultačná firma EC Harris.

Hodnota londýnskych realít je už taká vysoká, že podľa realitného konzultanta Savills má teraz desať londýnskych štvrtí úhrnnú hodnotu realít zodpovedajúcej hodnote Škótska, Walesu a Severného Írska dohromady.

Podľa britskej tlače sa bohatí Rusi a Ukrajinci teraz pokúšajú presúvať svoje peniaze práve do londýnskych nehnuteľností. Niektorí východoeurópski oligarchovia si tak chcú ukryť majetok pred prípadnými medzinárodnými sankciami. Odliv kapitálu z Ruska a Ukrajiny tento rok kvôli ukrajinskej kríze prudko vzrástol.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #Londýn #byt