MMF varuje: Ceny bývania vo svete sú privysoké

Ceny domov sa v mnohých krajinách pohybujú vysoko nad historickými priemermi a svet musí konať, aby zabránil nebezpečenstvu ďalšieho ničivého kolapsu na tomto trhu. Upozornil na to v stredu Medzinárodný menový fond (MMF).

12.06.2014 12:53
debata (1)

Ceny domov v pomere k príjmom a nájmom vo väčšine najvyspelejších krajín „zostávajú výrazne nad historickými priemermi“, uviedol námestník generálnej riaditeľky MMF, čínsky ekonóm Min Ču. Platí to napríklad pre Austráliu, Belgicko, Kanadu alebo Švédsko, vyhlásil minulý týždeň počas prejavu v nemeckej centrálnej banke. Prejav sa prelínal s oznámením Európskej centrálnej banky o zmenách v menovej politike. MMF tak jeho prepis zverejnil až v stredu.

Krach realitného trhu v USA po prasknutí „bubliny“ neudržateľného boomu výstavby viedol v rokoch 2007 až 2009 k finančnej kríze a následnej hlbokej ekonomickej recesii. Centrálni bankári v mnohých krajinách v súvislosti s krízou znížili úrokové sadzby na rekordné minimá, podotkol k tomu denník Financial Times. To vytlačilo ceny domov na úroveň, ktorú MMF považuje za rizikovú aj pre veľmi rozdielne ekonomiky.

Globálny index MMF pre ceny obytných realít ukázal, že ceny bývania ku koncu minulého roka rástli nepretržite sedem štvrťrokov. V poslednom roku sa zvyšovali v 33 v 52 sle­dovaných krajinách. Najrýchlejšie rástli na rozvíjajúcich sa trhoch. V niektorých prípadoch sa ale podľa Čua zotavujú z „prudkej korekcie“ počas hospodárskej recesie.

Dáta na novom webe MMF s názvom Global Housing Watch, venovanom analýzam svetového trhu s obytnými realitami, tak ukazujú, že o viac ako desať percent sa ceny za posledný zhruba rok zvýšili na Filipínach alebo v Hongkongu. K veľkému medziročnému poklesu, naopak, došlo v niektorých juhoeurópskych krajinách na čele s Gréckom (o sedem percent).

Ču pripustil, že nástroje pre skrotenie nekontrolovaného rastu na realitných trhoch sú nové a naďalej sa vyvíjajú. „To by ale nemalo byť výhovorkou pre nečinnosť,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Reality #bývanie