Nový byt vyjde lacnejšie v Budapešti než v Bratislave

Slováci sa aktuálne rekordne zadlžujú, aby si zabezpečili vlastné bývanie, ktoré však preplácajú viac ako ľudia v okolitých krajinách.

21.07.2014 14:30
debata (11)

Lacnejšie sú totiž v porovnaní so Slovenskom pôžičky aj byty v Česku, Poľsku aj Maďarsku. Aj v porovnaní hlavných miest Bratislava nevychádza najlepšie. Ide o dôsledok toho, že slabšia konkurencia bánk sa odráža na výške úrokov pri úveroch a podobne ceny nehnuteľností sú odrazom stále nedostatočnej ponuky v porovnaní so záujmom o byty.

Banky pritom tento rok profitujú z rekordného záujmu o úvery. Len v máji si spotrebitelia podľa údajov Fincentra požičali na bývanie 507 miliónov eur pri úroku 3,26 percenta. Ešte pred rokom boli rovnaké pôžičky úročené na úrovni štyroch percent. Aj znížené úroky slovenských bánk ale stále patria k najvyšším v eurozóne.

Štvorcový meter nového bytu v Bratislave vyjde približne na 1 650 eur, v maďarskej Budapešti je to 1 140 eur a v portugalskom Lisabone 1 640 eur. V susednej Prahe sú byty drahšie o 790 eur na štvorcový meter a cenovo sa dajú porovnať s úrovňou španielskeho Madridu. Napríklad ešte v roku 2010 bol byt v Prahe lacnejší ako v Bratislave. Za štvorcový meter si v Prahe vypýtali 2 600 eur, v Bratislave o 60 eur menej.

zväčšiť
ceny bytov EÚ, graf

Pomalý návrat k rastu cien

Ceny nehnuteľností už síce od vypuknutia krízy a prasknutia realitnej bubliny výrazne poklesli, v niektorých prípadoch však badať akési oživenie a šplhanie sa cien nahor.

„Na európskom realitnom trhu dochádza k pomalému obratu. Podľa indexu HPI, ktorý pravidelne zverejňuje Eurostat, totiž ceny nehnuteľností v Európskej únii zaznamenali v prvej štvrtine roka 2014 prvý medziročný rast za takmer tri roky,“ tvrdí Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Vrabcová však dodáva, že jedna lastovička leto nerobí, a nepredpokladá, že by došlo v najbližších mesiacoch na trhu nehnuteľností k citeľnejšiemu oživeniu.

V Maďarsku sa ceny pohli o jedno percento smerom hore, v Česku to je o 1,5 percenta. Výraznejšie išli ceny nahor na Britských ostrovoch (o 8 percent), v Lotyšsku (o 10,4 percenta) a v Estónsku (o 17,5 percenta).

Zo štúdie spoločnosti Deloitte však vyplýva, že nehnuteľnosti v strednej Európe sú výrazne lacnejšie než v západnej Európe. „Najvyšší rast cien bol zaznamenaný v Rakúsku a v Nemecku, o 5 až 7 percent. Ceny nehnuteľností, naopak, klesali v Taliansku a Španielsku, až o 13 percent,“ vraví Diana Rádl Rogerová z Deloitte. Analytici tvrdia, že slovenské ceny bytov či domov by rásť nemali, no nepredpovedajú ani výraznejšie zlacnenie.

Mnohí ľudia na byt stále nemajú

„Situácia sa síce zlepšuje, ale nevidíme priestor na prehnaný optimizmus a následný rast cien nehnuteľností. V tomto roku očakávame vďaka lepším ekonomickým podmienkam a vysokej dostupnosti bývania skrz nízke úrokové sadzby úverov na bývanie stagnáciu alebo len naozaj mierny rast cien nehnuteľností,“ odhaduje Boris Fojtík, analytik Tatra banky. Marek Gábriš, analytik ČSOB banky, hovorí, že trh síce podľa realitných agentúr v porovnaní s minulosťou podstatne ožil a transakcií by sa teda malo robiť viac, no ani zďaleka to nedosahuje rozsah z obdobia pred krízou.

„Počet začatých bytov napríklad v roku 2013 vzrástol, ale nie je to zároveň dramatický objem. Priemerné ceny budú zrejme dlho pod vplyvom relatívne veľkého množstva bytov, ktoré sú rozostavané alebo sú dokončené, ale momentálne nevyhovujú požiadavkám trhu, lebo boli dokončené vo fáze živelného rastu,“ vysvetľuje Gábriš a takisto stavia skôr na stagnáciu a postupný opatrný rast.

„Samozrejme, v dlhodobom horizonte by mohli dostupné a lacné peniaze stimulovať rast cien nehnuteľností,“ dodal Gábriš.

Slováci kupujú byty najmä preto, aby si zabezpečili vlastnú strechu nad hlavou. Medzi nimi sa však stále nájdu aj takí, ktorí kúpu nehnuteľnosti berú ako investíciu s cieľom zabezpečiť si pravidelný príjem formou prenájmu alebo byt jednoducho neskôr predajú za viac.

„Byty sú dnes síce dostupnejšie ako pred vypuknutím krízy, avšak neľahká situácia na pracovnom trhu bráni mnohým Európanom vrátane Slovákov na nové bývanie čo i len pomyslieť. Na Slovensku je bez práce stále približne jeden zo siedmich ekonomicky aktívnych ľudí a aj mnoho z tých, ktorí prácu majú, patria medzi nízkopríjmové skupiny. Napríklad menej ako 500 eur vlani zarábal až každý piaty Slovák zamestnaný na plný pracovný úväzok,“ poznamenala Vrabcová.

Najdrahšie byty sú v Paríži a Londýne

Juraj Bárta, analytik Slovenskej sporiteľne, uvažuje, že aj na Slovensku je možný rast cien nehnuteľností, pretože vývoj na trhu s úvermi na bývanie by tomu mohol nasvedčovať.

„Celkovo u nás aj v okolitých krajinách veľké posuny v cenách zrejme nenastanú, pohyb cenovej hladiny nebude vykazovať nejaký jasný trend. Obdobie prudkého rastu cien nehnuteľností, aké sme vo vyspelých krajinách zaznamenali pred krízou, nie je normálne a celkom iste sa k nemu nevrátime. Býva totiž takmer vždy predzvesťou krízy,“ hovorí Bárta.

Ceny bytov v Bratislave poklesli od roku 2008 už o 320 eur za štvorcový meter, na 1 650 eur. Sú však mestá, kde si kúpa nehnuteľnosti vyžaduje omnoho viac prostriedkov. Medzi najdrahšie lokality v Európe patrí Londýn a Paríž. Priemerná cena za štvorcový meter londýnskeho bytu je okolo 10–tisíc eur, starší byt v Paríži vyjde na 8 140 eur za štvorcový meter. V nemeckom Mníchove pýtajú za štvorcový meter bytu 5 600 eur, v ruskej Moskve je to 4 200 eur.

„Vo väčšine porovnávaných krajín sú ceny starších bytov pod úrovňou nových, v prípade Maďarska ide o 49–percentný rozdiel. Opačná situácia je však v Portugalsku a vo Veľkej Británii, kde ceny starších bytov sú zhruba o 17 a 6 percent vyššie,“ vraví Rádl Rogerová.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #bývanie #dom #byt