Českí developeri bojujú s úniou, odmietajú povinné pasívne stavby

Najväčší českí developeri sa pustili do boja proti povinnému zvyšovania energetickej hospodárnosti budov.

27.07.2014 15:39
debata (2)

Byty podľa nich kvôli tomu zdražejú až o 15 percent, úspory za energie navyše vraj navyše zhltnú vyššie náklady na prevádzku technológií.

Znižovanie energetickej náročnosti sa bude najprv týkať novostavieb verejných budov, ako sú napríklad úrady, nemocnice či školy. Už od roku 2016 budú musieť mať „takmer nulovú“ spotrebu energií verejné budovy s plochou viac ako 1500 metrov štvorcových, o dva roky neskôr prídu na rad aj všetky rovnako veľké ostatné budovy. Od roku 2020 sa povinnosť „takmer nulovej“ spotreby energií týka všetkých nových budov.

„Požiadavka EÚ na postupné znižovanie energetickej náročnosti prostredníctvom zavedenia normy vyžadujúcej stavbu pasívnych a energeticky úsporných budov je ďalším príkladom toho, že únijní úradníci rozhodujú o niečom, čomu vôbec nerozumejú a sú pod tlakom lobistov,“ neberie si servítky generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Ekospol Evžen Korec.

Podľa neho kvôli tomu z trhu zmiznú najlacnejšie byty. „Zavedením tejto únijnej normy dôjde k navýšeniu ich ceny zhruba o 15 percent,“ tvrdí Korec.

Podobný odhad má aj generálny riaditeľ spoločnosti Trigema Marcel Soural. „Domnievame sa, že výstavba bude drahšia o 10 až 15 percent, ale prevádzkové náklady rovnako neklesnú. Čo prípadne ušetrím za energie, to miniem navyše za prevádzku a servis náročnejších technológií,“ poznamenal Soural, podľa ktorého štát s trhovým nariaďuje, aby zrušil všetky lacné byty.

„Lacné byty nebudú, pretože budú musieť mať drahú technológiu. My nemôžeme robiť nič iné, než stavať úsporné byty bez ohľadu na to, či ich ľudia chcú a či na nich budú mať peniaze,“ vyhlásil šéf Trigema s tým, že nariadenie bude rovnaký problém, ako podpora fotovoltaických elektrární.

Developeri spochybňujú hlavne avizované úspory súvisiace s nižšou spotrebou energií. "Budeme klientom tvrdiť, že papierovo ušetrí. Ale v reáli im to nebudeme môcť garantovať. Užívateľská schopnosť tieto technológie správne používať nie je príliš vysoká. Bude ťažké ľudí naučiť, že napríklad pri využití rekuperácie (automatickej výmeny vzduchu) nesmie vetrať, "upozornil Soural.

Podľa Korca je logické, že ľudí vetrajú aj napriek zákazom v domoch s rekuperáciou a riadeným vetraním. „Niektorí ľudia doma fajčia, alebo majú v spálni vydýchaný vzduch, v kuchyni je para alebo ťažký vzduch po varení a chcú ho okamžite vyvetrať,“ poznamenal Korec z Ekospolu.

Obchodný riaditeľ Central Group Jiří Vajner oponuje, že ceny bytov by rástli aj bez tohto nariadenia. "Môžeme očakávať, že súčasne s rastom nákladov na ostatný tovar budú stúpať aj ceny bývania. Naša populácia síce mierne, ale rastie, preto možno očakávať, že dopyt po novom bývaní nebude ustávať. Naopak vzrastie záujem práve o ‚zdravé bývanie‘, kde sa použitie nových technológií pre zvýšenie kvality životného prostredia, ako je vetranie s rekuperáciou, bude stávať bežným, "odhaduje ďalší vývoj Vajner.

Nízkoenergetické byty s riadenou rekuperáciou tvoria v ​​súčasnosti úplné minimum z celkového množstva bytov – zhruba tri percentá. Náklady tejto investície sa podľa rôznych prepočtov údajne vrátia za 20 až 25 rokov. Nie sú do toho však započítané výdavky na opravy, údržbu a servis.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #dom #byt