Kríza na Ukrajine môže ohroziť aj investície do realít

Konflikt na Ukrajine môže negatívne zasiahnuť aj do trhu komerčných nehnuteľností v regióne strednej a východnej Európy.

09.09.2014 09:22
debata

Objem transakcií by preto mohol tento rok klesnúť, odhaduje ďalší vývoj realitná poradenská spoločnosť Colliers International. Ide o tretí, najhorší scenár vývoja investičných objemov v tomto roku, ktoré spoločnosť predstavila už pred časom. Avšak pre aktuálny vývoj sa k nemu teraz stále viac prikláňa.

Investori sa pre konflikt na Ukrajine a hospodárskym sankciám budú podľa tohto scenára vyhýbať ruskému trhu, čo v dôsledku povedie k poklesu realitných investícií v regióne v tomto roku.

„V druhej polovici roka sa ako pravdivý javí tretí, najhorší scenár. To sa môže prejaviť negatívne, ale nemalo by to odviesť pozornosť od rastúcej popularity prestížnych poľských a českých investičných trhov, ktoré stále evidujú rastúce objemy obchodov,“ vyplýva z aktuálnej prognózy spoločnosti Colliers.

Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka mierne rástol záujem investorov aj o sekundárne trhy regiónu, teda hlavne Pobaltie, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Srbsko. „Ak sa investičný dopyt v celom regióne v druhej polovici roka bude aj naďalej diverzifikovať, mohol by sa nakoniec naplniť miernejší scenár,“ tvrdí Colliers.

Objemy komerčných investícií do nehnuteľností v regióne strednej a východnej Európy dosiahli v prvom polroku 2014 3,6 miliardy eur. V roku 2013 predstavovali celkové objemy investičných transakcií 10,8 miliardy eur, čo bolo o pätinu viac ako v roku 2012.

"Počas prvej polovice roka 2014 rast objemu investícií mierne spomalil, pretože sa neuskutočnilo toľko zásadných transakcií, ako tomu bolo v roku 2013, "poznamenal regionálny riaditeľ výskumu pre východnú Európu v Colliers International Damian Harrington.

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #Ukrajina