Lacný domček na Kryme? Podvodníci oberajú Moskovčanov

Moskovskí kriminalisti zaznamenali podľa tlače nový trik podvodníkov, ktorí lákajú penzistov na mimoriadne lákavé a lacné bývanie "na staré kolená" na anektovanom Kryme.

16.10.2014 08:45
debata (5)

Namiesto splnenia životného sna ale dôchodcovia prídu o životné úspory. Trh s nehnuteľnosťami na Kryme podľa odborníkov ešte ani nezačal fungovať podľa nových ruských pravidiel.

Podvodníci, respektíve vraj celá skupina podvodníkov, tvrdia, že v rámci (vymysleného) štátneho programu presídľovania Rusov na donedávna ukrajinský polostrov stačí zaplatiť 100 000 rubľov (asi dvetisíc eur) ako „počiatočný vklad“, alebo rovno celú štvrťmiliónovú sumu (5000 eur) – a vilka v prímorských kúpeľoch zmení majiteľa. Všetko potrebné vraj zariadia na úradoch a katastri nehnuteľností. Nechýba lákavý katalóg nehnuteľností ani zmluva, stačí len podpísať a zaplatiť, vykreslil podvod denník Novyje Izvestija.

K moskovskému advokátovi Michailovi Zacharovovi nedávno prišiel jeden postarší klient, aby sa o tejto ponuke poradil. „Priamo som mu povedal, že je to podvod, nech to pustí z hlavy,“ povedal denníku Zacharov. Penzista sa ale o pár dní pochválil, že zaplatil púhych 200 000 rubľov. Vraj dostal zľavu za to, že priviedol aj susedov ako ďalších nákupuchtivých záujemcov.

Onedlho si však penzista svojmu právnikovi posťažoval, že keď sa dlho nemohol do „realitnej kancelárie“ dovolať, zašiel na adresu osobne. Dvere ale zostali zatvorené a výveska s ponukou krymských nehnuteľností zmizla. V rukách mu zostalo len potvrdenie o obdržaní peňazí za pomoc so získaním nehnuteľnosti na Kryme.

Skutoční obchodníci s realitami od kúpy víl či apartmánov na Kryme odrádzajú, pretože nehnuteľnosti sú doteraz vedené len v ukrajinskom katastri, ku ktorému nemajú Rusi prístup. Ruský kataster na polostrove doteraz nevznikol.

„Potenciálny kupec jednoducho nemôže preveriť ani list vlastníctva ani históriu nehnuteľnosti, či nie je niečím zaťažená. Ak sa teraz uzatvárajú nejaké transakcie, tak jedine o budúcej zmluve, ako predbežné dohody. Kto má záujem o nehnuteľnosť na Kryme, musí ešte počkať,“ odporučil expert Dmitrij Ostrovskij. Navyše na polostrove doteraz ani nefungujú banky, všetko sa platí v hotovosti. Za tejto situácie by vraj peniaze z rúk nedal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #dom #Krym