Slovanský dům v centre Prahy kúpili Rusi od Američanov

Ruskí investori a skupina FID Group kúpili nákupné a kancelárske centrum Slovanský dům v ulici Na Příkopě v centre Prahy.

14.11.2014 13:58
debata (15)

Informovala o tom Linda Sýkorová z predávajúcej spoločnosti Invesco Real Estate. Predajnú cenu spoločnosti nezverejnili.

Keď americká investičná spoločnosť Invesco Real Estate Slovanský dům v roku 2006 kupovala, zaplatila za komplex na najdrahšej pražskej ulici 2,5 miliardy korún.

Slovanský dům pritom americká spoločnosť považovala za svoju vlajkovú loď investícií v strednej a východnej Európe. Z regiónu sa však stiahnuť nechystá. „Rozhodne budeme usilovať o ďalšie investície v regióne a verím, že ešte tento rok stihneme dokončiť niekoľko ďalších významnejších. A to ako v ČR, tak aj v Poľsku,“ vyhlásil riaditeľ transakcií v Invesco Real Estate Tomáš Pícha.

Ďalšie budovy plánuje nakúpiť aj investičná skupina FID Group. „Pre našu skupinu je akvizícia Slovanského domu výsledkom našej dlhodobej spolupráce so zahraničnými partnermi. Do niekoľkých mesiacov by sme chceli dokončiť ďalšie zaujímavé investičné príležitosti, na ktorých momentálne pracujeme,“ poznamenal zástupca kupujúci strany Daniel Farnbauer.

Slovanský dům ponúka viac ako 22 000 metrov štvorcových kancelárskych a maloobchodných plôch. Tie sú takmer úplne prenajaté, k nájomcom patria napríklad spoločnosti Cinema City, Nike, Bloomberg či ECE.

Pražská ulica Na Příkopě je najdrahšou ulicou nielen v hlavnom meste, ale v celom Česku. Na konci tohto tretieho štvrťroka obchodníci za jeden meter štvorcový platili mesačne 180 až 185 eur. To je o niečo viac než v Pařížskej ulici, ktorá je s luxusom primárne spájaná.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha