Paríž rozhádala stavba obrieho mrakodrapu Tour Triangle

Vedenie Paríža sa v pondelok nebolo schopné dohodnúť, či sa má alebo nemá vo francúzskej metropole vybudovať obrí mrakodrap Tour Triangle s výškou 180 metrov; o ďalšom postupe by mala rozhodnúť justícia. Uviedli to francúzske médiá, podľa ktorých zavládol vo vedení mesta zmätok.

17.11.2014 22:40
Tour Triangle, Paríž Foto: ,
Tour Triangle v Paríži - vizualizácia
debata (8)

V hlasovaní sa tesná väčšina radných vyjadrila proti projektu, ale socialistická starostka Anne Hidalgová výsledok neuznala. Zdôvodnila to tým, že niektorí predstavitelia pravicovej opozície porušili princíp tajného hlasovania zverejnením svojej voľby pred vhodením lístka. Opozícia obvinila šéfku radnice z porušenia demokratických princípov. Starostka požiadala o objasnenie situácie justíciu.

Mrakodrap Tour Triangle v Paríži

Parížania sa sporia, či postaviť 180-metrový mrakodrap Tour Triangle.

Fotogaléria
Tour Triangle v Paríži - model
 Tour Triangle v Paríži - vizualizácia
+2Tour Triangle v Paríži - vizualizácia

K rokovaniam a rozhodnutí o rozporuplnom projekte sa zišla Parížska rada, volené zhromaždenie, ktoré má 163 členov a ktorému predsedá starostka. Z prítomných poslancov po búrlivej diskusii hlasovalo 83 proti a 78 pre vybudovanie mrakodrapu, ktorý by sa podľa návrhu socialistického vedenia radnice mal vybudovať na juhovýchodnom okraji Paríža na pozemku výstaviska Parc des Expositions.

Tour Triangle v Paríži - vizualizácia Foto: SITA/AP, Herzog & de Meuron
Tour Triangle v Paríži Tour Triangle v Paríži - vizualizácia

Starostka a jej tím argumentujú predovšetkým tým, že francúzska metropola by sa mala modernizovať podľa vzoru napríklad Londýna a že projekt v hodnote vyše 500 miliónov eur by oživil miestny trh práce a ekonomiku. Opozícia sa opiera o výsledok prieskumu, podľa ktorého je proti obrej veži 62 percent Parížanov. Podľa komentárov sa spor príliš spolitizoval.

Mrakodrap navrhla prestížna švajčiarska architektonická kancelária Herzog & de Meuron, ktorá bola okrem iného autorom niektorých dominánt Londýna a Pekingu. Nová parížska veža má podľa projektu obsahovať predovšetkým kancelárie, ale tiež ponúkať jasle, oddychovú zónu, zdravotné a ďalšie služby pre verejnosť.

Tour Triangle v Paríži - vizualizácia Foto: SITA/AP, Herzog & de Meuron
Tour Triangle v Paríži Tour Triangle v Paríži - vizualizácia
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Tour Triangle