Praha dokončí privatizáciu 4000 bytov

Nové vedenie Prahy bude naďalej pokračovať v začatej privatizácii takmer 4000 bytov.

25.12.2014 11:00
debata

Radný pre zdravotníctvo Radek Lacko (ANO) povedal, že sa zasadí za vznik fondu, na ktorý peniaze z predaja poputujú. Chce, aby odhadovaný štvormiliardová zisk v budúcnosti slúžil napríklad na výstavbu sociálneho bývania.

Praha podľa schváleného harmonogramu v štyroch fázach postupne predáva byty okrem iného na sídliskách vo Vysočanoch, Strašniciach, Stodůlkách, na Čiernom Moste a v Řepích. Pôvodne mala privatizácia postupovať rýchlejšie. Dokončená mala byť už tento rok na jeseň. To sa ale nepodarilo. Ľudia si podľa radného zatiaľ mali možnosť kúpiť zhruba tretinu bytov.

Už skôr sa diskutovalo o tom, že by zisk mal putovať do sociálnych projektov. V pravidlách privatizácie ale nakoniec žiadne účelové využitie nie je. Znamená to teda, že sa peniaze môžu rozpustiť v bežnom rozpočte alebo môžu slúžiť ako rezerva. S tým Lacko nesúhlasí. V priebehu januára a februára preto nechá pripraviť materiál, ktorým by vedenie mesta rozhodlo o uložení peňazí na špeciálny investičný fond.

Predaj bytov mesto pripravovalo približne štyri roky, jeho podmienky zastupitelia schválili v máji 2012. K predaju sú určené predovšetkým celé domy, kúpiť ich mali bytové družstvá. Ak niektoré družstvo kúpu odmietne, zostane dom v majetku mesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #byt