Ceny realít na Slovensku mierne stúpli, vďaka bytom

Priemerná cena nehnuteľností na bývanie sa na Slovensku v štvrtom kvartáli minulého roka zvýšila o tri eurá na 1 218 eur za meter štvorcový.

03.02.2015 10:50
debata (5)

V medzikvartálnom aj medziročnom porovnaní teda ide o 0,2-percentný nárast. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska (NBS). Mierne zvýšenie priemernej ceny bývania bolo podľa analýzy centrálnej banky výsledkom hlavne rastúcej priemernej ceny bytov.

Dostupnosť bývania sa aj v poslednom kvartáli minulého roka zlepšila vo všetkých slovenských krajoch. „Praktickým prejavom toho je mierny rast veľkosti obytnej plochy, ktorú možno aktuálne kúpiť za priemernú hrubú mesačnú mzdu ako aj skracovanie času, potrebného na splatenie priemerného bývania o výmere 60 metrov štvorcových obytnej plochy z disponibilných príjmov domácností,“ uviedla NBS. Za lepšou dostupnosťou bývania na konci ostatného roka bolo podľa analytikov zníženie priemernej ceny bývania vo väčšine krajov, všeobecné zlepšenie podmienok pri poskytovaní úverov na bývanie, ale aj relatívne priaznivé makroekonomické prostredie. „Z kvantitatívneho vyhodnotenia indexu dostupnosti bývania v dlhodobejšom horizonte možno dospieť k záveru, že aktuálne je bývanie relatívne najdostupnejšie v celej novodobej ére slovenského trhu s bývaním,“ zhodnotila súčasný stav NBS.

Priemerná cena bytov sa v štvrtom štvrťroku 2014 v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zvýšila dosť výrazne, a to o 1,3 % na 1 306 eur za meter štvorcový. Okrem relatívne málo obchodovaných, zväčša nadštandardných päťizbových bytov, sa najviac zvýšila priemerná cena jednoizbových bytov, konkrétne o 1,6 % na 1 423 eur za meter štvorcový. Najmenej, o 0,4 % na 1 239 eur za meter štvorcový, vzrástla priemerná cena štvorizbových bytov. Najviac ponúkané aj najviac obchodované boli podľa analýzy NBS v poslednom kvartáli 2014 na slovenskom trhu s bývaním trojizbové a potom dvojizbové byty. V medzikvartálnom porovnaní sa však najviac zvýšil predaj jednoizbových by­tov.

Koncom minulého roka sa v rámci celého Slovenska darilo predať každý siedmy ponúkaný byt, kým v treťom kvartáli to bol zhruba každý ôsmy. „Úspešnosť realizácie bytov bola v jednotlivých krajoch dosť diferencovaná. Najlepšiu úspešnosť predaja bytov mal vo štvrtom štvrťroku 2014 Bratislavský kraj, predal sa každý piaty ponúkaný byt, a najhoršie na tom boli Nitriansky kraj a Trenčiansky kraj s predajom zhruba každého štrnásteho ponúkaného bytu,“ píše sa v analýze.

Ku koncu roka 2014 sa podľa dostupných údajov objavilo v ponuke na trhu s bývaním o takmer štyri percentá viac domov ako v treťom kvartáli. Medzištvrťročne sa agregovaná priemerná cena domov takmer nezmenila. Minimálna zmena, zníženie o euro na meter štvorcový, bola výsledkom znižujúcich sa cien rodinných domov a rastúcich cien priestrannejších rodinných víl.

Ako uvádza NBS, rekordne nízke úrokové sadzby na úvery na bývanie stimulujú domácnosti k úvahám obstarať si vlastné bývanie. Do bývania dlhodobo smeruje okolo 70 % úverov domácností. V poslednom kvartáli minulého roka sa pohybovala úroková sadzba na úvery na bývanie v priemere okolo troch percent. Úrokové sadzby všetkých druhov úverov na bývanie mali tendenciu sa znižovať a niektoré z nich sa dostali v posledných mesiacoch už pod tri percentá. Celkový objem úverov na bývanie dosiahol na konci roku 2014 hodnotu 16,9 miliardy eur a v poslednom období rastie na medziročnej báze o približne 13 %.

V rámci úverov na bývanie sa v 4. štvrťroku 2014 zvýšila miera nesplácania pri ich všetkých druhoch. Najvyššiu mieru nesplácania pri úveroch na bývanie zaznamenala NBS v prípade medziúverov, zhruba 5,4 %. Nasledujú iné úvery na bývanie (3,5 %), hypotekárne úvery (2,4 %) a úvery zo stavebného sporenia (2,1 %). Celková miera nesplácaných úverov na bývanie sa zhruba za posledné tri roky udržiavala na úrovni troch percent.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #dom #byt