Zlacneli byty a domy. O 5 eur na meter štvorcový

Priemerná cena nehnuteľností na bývanie sa po miernom raste v predchádzajúcich troch štvrťrokoch v druhom kvartáli tohto roka znížila o 5 eur za meter štvorcový na 1 221 eur za meter štvorcový.

04.08.2015 14:04
debata (8)

Ako informovala Národná banka Slovenska (NBS), ide o medzikvartálny pokles o 0,4 % a zároveň medziročný rast o 0,8 %. „Aktuálny vývoj agregovanej ceny bývania potvrdzuje, že z dlhodobejšieho pohľadu cena bývania na Slovensku už prakticky dva roky relatívne stagnuje,“ zhodnotila NBS. Priemerná cena bývania sa podľa analytikov v sledovanom kvartáli posúvala smerom k hodnote dlhodobého priemeru, a to 1 217 eur za meter štvorcový, ktorý sa od začiatku roku 2013 nezmenil.

Priemerná cena bývania v súčasnosti podľa zverejnených informácií zodpovedá zhruba jej úrovni z polovice roku 2007, a je o viac ako 21 % nižšia, ako bol jej vrchol v druhom štvrťroku 2008 v čase realitného boomu. Pomerne výrazné zníženie priemernej ceny domov v 2. štvrťroku tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom o viac ako 2 % spôsobilo predovšetkým zníženie priemernej ceny rodinný domov o 2,2 % na 1 061 eur za meter štvorcový a mierne zníženie priemernej ceny víl o 0,3 % na 1 834 eur za meter štvorcový.

V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom sa priemerná cena bytu zvýšila o 1,3 % a dosiahla 1 343 eur za meter štvorcový. Podľa NBS k tomu prispel rast priemernej ceny menších bytov. Priemerné ceny štvorizbových bytov a päťizbových bytov sa znížili na 1 294 eur za meter štvorcový, respektíve 1 409 eur za meter štvorcový. Rastúce ceny bytov v druhom kvartáli tohto roka môžu súvisieť podľa analytikov aj s nižšou zaznamenanou ponukou bytov na predaj ako v predchádzajúcom štvrťroku. Ponuka na predaj sa znížila zhruba o 7 %, čo mohlo vytvoriť tlak na rast ich cien.

Priemerná cena bývania sa v sledovanom období vo väčšine slovenských krajov znížila s výnimkou Žilinského, Prešovského a Košického kraja. Najvýraznejší pokles priemernej ceny bývania evidoval v medzikvartálnom porovnaní Banskobystrický kraj, konkrétne o 1,9 % na 703 eur za meter štvorcový. Na druhej strane najväčší rast vykázal Žilinský kraj o 1,8 % na 761 eur za meter štvorcový.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt