Byty dražejú, v Bratislave aj v Martine

Ľudí, ktorí rozmýšľajú nad vlastným bývaním, nepotešia vyššie ceny bytov. Ich pocit, že byty sú čoraz drahšie, oficiálne štatistiky síce nepotvrdili, ale viaceré realitné kancelárie sa zhodujú na miernom raste cien. Slovákov však pri lacných hypotékach vyššia investícia do nehnuteľnosti neodrádza a často kupujú aj byty, ktoré ešte ani nie sú postavené.

08.10.2015 07:00
debata (20)

Zdražovanie sa najvýraznejšie prejavuje pri dvoj- a trojizbových bytoch, po ktorých je na trhu stále najväčší dopyt. Kým v minulom roku stál napríklad štvorcový meter v Bratislavskom kraji podľa NBS priemerne 1 638 eur, v súčasnosti je to už 1 680. V najvyhľa­dávanejších lokalitách to oproti vlaňajšku môže teda znamenať zdraženie aj o 10 percent a to v Bratislave aj v iných mestách.

„Aktuálne sa najlepšie predávajú dvoj- a trojizbové byty s výmerou od 50 do 80 štvorcových metrov nachádzajúce sa v širšom centre Bratislavy. Klienti vyhľadávajú najmä byty v cenových reláciách od 110-tisíc do 175-tisíc eur,“ hovorí Ján Bošácky, analytik oddelenia prieskumu trhu z realitno-poradenskej spoločnosti JLL.

Ceny bývania však nešli hore len v hlavnom meste, ale aj v ostatných regiónoch. „Kým na začiatku roka sme vo februári realizovali predaj jednoizbového bytu s rozlohou 30 m2 po kompletnej rekonštrukcii za 28-tisíc eur, v auguste sme byt podobného typu predávali už za 30-tisíc eur. Ceny v tomto období výrazne ovplyvňoval nedostatok najvyhľadávanejších jedno- a dvojizbových bytov,“ hovorí Dušan Stančík, riaditeľ realitnej kancelárie RE/MAX Reality Brokers v Martine.

Zarážajúce sú hlavne cenové rozdiely pri bytoch v jednotlivých krajoch, ktoré v niektorých prípadoch predstavujú aj tisíce eur. Kým v Bratislave sa priemerná cena bývania pri nových projektoch pohybuje v rozmedzí od 1 900 do 2 000 eur za štvorcový meter, v Martine je to pri novostavbách od 1 050 do 1 250 eur za štvorcový meter. Len na porovnanie, v Košiciach vychádza štvorcový meter na 1 000 až 1 100 eur za predpokladu, že klienti majú záujem o byty v pôvodnom stave na najvyhľadávanejších sídliskách. Pri zrekonštruovaných bytoch sú však ceny vyššie, a to v rozpätí 1 200 až 1 400 eur za štvorcový meter. Podľa realitných maklérov je záujem najmä o okrajové časti centra Košíc, ako je Kuzmányho sídlisko, ďalej sídlisko Terasa a sídlisko Nad Jazerom.

Stančík dopĺňa, že Martinčania majú najväčší záujem o staršie dvoj- a trojizbové byty v lokalitách s komplexnou občianskou vybavenosťou, ako je centrum mesta, sídliská Sever a Ľadoveň či mestská časť Jahodníky. Ceny neprerobených dvojizbákov sa pohybujú v rozmedzí 38-tisíc až 45-tisíc eur, ktorých cena po rekonštrukcii v niektorých prípadoch stúpne aj o päťtisíc eur vyššie. Rodiny s deťmi dávajú prednosť trom izbám za 48-tisíc až 55-tisíc eur, no v prípade zrekonštruovaných bytov zaplatia zhruba o osemtisíc eur viac.

Ďalším fenoménom na trhu s realitami je tiež to, že niektorí Slováci kupujú aj byty, ktoré ešte nie sú dokončené a ich finálnu podobu o dva roky vidia len prostredníctvom vizualizácie. Trh s novostavbami prekvitá najmä v hlavnom meste, pričom v každom bratislavskom obvode pribudli v treťom kvartáli minimálne dva nové projekty alebo sa začalo s ďalšou výstavbou v už existujúcich projektoch. Celkovo tak tretí štvrťrok priniesol podľa prieskumu realitno-poradenskej spoločnosti Lexxus 857 nových bytov v 12 nových projektoch. Jedným z nich je napríklad aj projekt v Dúbravke, ktorý už teraz ponúka jedno- až štvorizbové byty. Prvé väčšie dvojizbové byty tak možno kúpiť za 108– až 124-tisíc eur ešte z papiera.

Aj napriek zdražovaniu sa investícia do kúpy bytu stále oplatí vďaka relatívne lacným hypotékam. Tie medziročne klesli o viac ako jeden percentuálny bod a viacerí odborníci sa zhodli na tom, že úrokové sadzby už pravdepodobne dosiahli svoje historické minimum. Za posledný zverejnený mesiac však sadzby pri hypotékach mierne vzrástli, čo môže mať na svedomí aj obmedzenie stopercentných hypoték.

„Banky síce takéto hypotéky naďalej poskytujú, ale často s vyššou úrokovou sadzbou, čo ovplyvňuje aj rast priemernej sadzby na trhu. Okrem toho sa stále viac stretávame s tým, že ľudia volia dlhšie fixácie, najčastejšie na 5 rokov, pretože chcú mať istotu nižšej sadzby dlhšiu dobu, čím sa chránia pred prípadným nárastom sadzieb v budúcnosti,“ vysvetľuje Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ Finančného kompasu. Priemerná úroková sadzba bánk sa aktuálne pri 1– až 5-ročnej fixácii nového úveru pohybuje podľa Národnej banky Slovenska vo výške 2,42 percent.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #byt