Zdraženie bytov hlásia všetky slovenské mestá

Zdražovanie nehnuteľností pokračuje okrem Bratislavy aj v ostatných kútoch Slovenska. Podľa odhadov realitných maklérov išli ceny bývania vo viacerých regiónoch od úvodu roka hore o 5 až 10 percent.

23.10.2015 07:00
Tatry, Poprad, panelák Foto:
Ceny nehnuteľností stúpajú nielen v Bratislave, ale aj v ostatných častiach Slovenska. Vo viacerých regiónoch išli ceny od úvodu roka hore o 5 až 10 percent.
debata (14)

S vyššou vstupnou investíciou musia rátať najmä ľudia vo väčších krajských mestách, ktorí majú, prirodzene, aj vyššie náklady na živobytie. V porovnaní so začiatkom roka pritom najvýraznejšie rástli ceny trojizbových bytov. Okrem Bratislavy išli hore ceny aj v Trnave, Nitre, Poprade, Martine či Košiciach.

Nálada na trhu s nehnuteľnosťami je optimistická, pretože ľudia sa prestali báť investovať do vlastného bývania.
Peter Vozár, maklér realitnej kancelárie RE/MAX Developer

Napríklad za trojizbový byt v bratislavskom Ružinove by klient ešte v januári tohto roka zaplatil 110-tisíc eur. V súčasnosti ho však rovnaký byt môže stáť už 121-tisíc, čo je o 10 percent viac. Finančne náročnejšie bývanie však nie je tŕňom len v hlavnom meste, ale aj v iných krajoch. I napriek výraznému rozdielu v cenách bytov je obyvateľstvo ochotné viac sa zadlžovať.

„Nálada na trhu s nehnuteľnosťami je optimistická, pretože ľudia sa prestali báť investovať do vlastného bývania. Nahrávajú tomu pozitívnejšie ekonomické správy a historicky najnižšie úrokové sadzby, ktoré však zákonite vedú k zvyšovaniu cien, a to najmä tých nehnuteľností, ktorých je nedostatok. Medziročne nastal pri niektorých, najmä pri štandardných bytoch, nárast až o 5 percent,“ hovorí Peter Vozár, maklér realitnej kancelárie RE/MAX Developer v Trnave.

Lacné hypotéky vedú najmä ľudí vo väčších mestách k tomu, že nemalú časť prostriedkov vložia do investície v podobe nehnuteľnosti. Kúpu bytu financujú úverom z banky, na ktorý sa im skladajú cez prenájom napríklad študenti, ktorí nezískali internát.

Vlastník bytu má tak často len minimálne náklady za energie. Od nového roka chcú banky obmedziť 100-percentné financovanie hypoték. Úvery na bývanie sú pritom už teraz na rekordnom minime, pričom priemerná úroková sadzba pri 5-ročnej fixácii úveru predstavuje podľa NBS 2,42 percenta.

V rebríčku predaja jednoznačne bodujú dvoj- a trojizbové byty, o ktoré majú najväčší záujem najmä mladé rodiny s deťmi. Práve tie od začiatku roka aj najviac zdraželi. Pri starších dvojizbových bytoch sa napríklad ceny v bratislavskej Petržalke pohybujú v rozpätí od 85-tisíc do 95-tisíc eur.

Za trojizbový byt na rovnakom sídlisku zaplatia Bratislavčania zhruba o 20-tisíc eur viac, a to od 105-tisíc do 120-tisíc. Naproti tomu v Trnave sa trojizbový byt s rozlohou 70 m2 po čiastočnej rekonštrukcii predáva od 62-tisíc.

V Nitre idú na dračku najviac jedno- a dvojizbové byty, ktoré sú vhodným riešením pre staršie páry. Aj v meste pod Zoborom sa však v porovnaní so začiatkom roka buchnú kupujúci viac po vrecku.

Pri jednoizbových bytoch v pôvodnom stave sa začínajú ceny bývania od 35-tisíc eur, až po 63-tisíc za novostavby. Klient, ktorý chce o jednu izbu viac, zaplatí v závislosti od stavu bytu od 50-tisíc až do 130-tisíc eur. Najvyhľadávanejšou lokalitou je pritom centrum mesta a sídlisko Chrenová.

Výrazné sú regionálne výkyvy v cenách nehnuteľností. Ceny na severe Slovenska sú často aj o polovicu nižšie ako v Bratislavskom kraji. Aj v ostatných regiónoch však byty v porovnaní so začiatkom roka mierne zdraželi. Cena trojizbových bytov v Poprade mierne stúpla, na 715 až 740 eur/m2, čo môže byť pri čiastočne zrekonštruovanom byte s rozlohou 70 m2 spolu s balkónom 55-tisíc eur.

Tatranci sa najviac „tlačia“ do centra mesta, ale aj na sídliská Západ, Starý Juh a Nový Juh. V Martine sa zase neprerobené dvojizbové byty pohybujú v rozmedzí 38-tisíc až 45-tisíc eur, ktorých cena po rekonštrukcii v niektorých prípadoch stúpne aj o 5-tisíc eur.

Napríklad menšie byty v Martine zdraželi za tento rok zatiaľ asi o sedem percent. Rodiny s deťmi dávajú prednosť trom izbám za 48-tisíc až 55-tisíc eur, v prípade zrekonštruovaných bytov zaplatia zhruba o 8-tisíc eur viac.

Naopak, ceny bytov stagnujú v Banskobystrickom kraji a od začiatku roka sa príliš nezmenili. Stagnujú alebo išli hore len mierne. Najväčší dopyt je po dvojizbových bytoch s väčšou výmerou, aj 70 m2, čo pri väčšine novších bytov predstavuje rozlohu trojizbového bytu.

Bystričania sa predovšetkým orientujú na sídlisko Sásová alebo na lokality mimo Banskej Bystrice, ako sú Vlkanová a Harmanec, kde cena dvojizbového bytu štartuje už od sumy 26-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #byt #ceny nehnuteľností