Ceny bytov a domov na Slovensku sú na dvojročnom maxime

Ceny bytov a obytných domov dosiahli na Slovensku v treťom štvrťroku viac ako dvojročné maximum. Za svojím vrcholom z roku 2008 ale zaostávajú o pätinu. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnila slovenské centrálna banka (NBS).

03.11.2015 11:13
dedičstvo, hypotéka, stavebné, sporenie, úver, dom Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Meter štvorcový v bytoch a domoch stál v sledovanom období v priemere 1229 eur. Bolo to o 1,2 percenta viac ako vlani a zároveň to bola najvyššia suma od druhého štvrťroku 2013.

"Náznaky oživovania slovenského trhu s bývaním sa v treťom štvrťroku 2015 prejavili aj v raste priemernej ceny bývania. Koniec roka obvykle býva na trhu s bývaním sprevádzaný rôznymi akciami developerov a úverových inštitúcií, ktoré obvykle zvyšujú aktivitu, to ale nemusí viesť k výraznejším tlakom na rast priemernej ceny bývania, "uviedli analytici NBS.

Bývanie zdraželo vo väčšine slovenských krajov, čo sa ale väčšinou kompenzovalo zvýšením priemerného zárobku obyvateľov.

Ceny bytov a domov na Slovensku prudko rástli v období realitného boomu, svoje maximum dosiahli v roku 2008. Následne začali klesať a v priebehu šiestich rokov bývanie zlacnelo o približne 22 percent.

Financovanie nákupu bytov či domov na Slovensku podľa ekonómov podporujú aj pretrvávajúce nízke úrokové sadzby na bankové úvery. V prvom tohtoročnom polroku sa v krajine začalo stavať o takmer 30 percent bytov viac ako v rovnakom období minulého roka. V počte obývaných bytov je Slovensko v prepočte na obyvateľa medzi poslednými v rebríčku európskych krajín.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #dom #byt #NBS