Jaguar: Ceny bytov v Nitre rekordne rastú

Príchod štvrtej automobilky Jaguar Land Rover neprinesie so sebou len nové pracovné miesta, ale aj drahšie bývanie.

08.03.2016 18:30
Nitra Foto: ,
V porovnaní so septembrom 2015 vzrástli ceny bytov v Nitre o viac ako 10 percent. Stúpajúci trend má podľa realitných maklérov ďalej pokračovať.
debata (5)

V porovnaní so septembrom 2015 vzrástli ceny bytov v Nitre o viac ako 10 percent. Stúpajúci trend má podľa realitných maklérov ďalej pokračovať. Jaguar zamestná 3-tisíc ľudí a nepriamo aj s dodávateľmi vznikne 15-tisíc pracovných miest.

Zuzana sa po skončení školy rozhodla usadiť sa v Nitre. Za 2-izbový neprerobený byt s balkónom na sídlisku Chrenová zaplatila v novembri 76-tisíc eur. Ako sa nedávno dozvedela, s touto cenou pochodila ešte dobre. „V januári som sa rozprávala s maklérkou, ktorá rovnaký byt predávala o 7-tisíc eur drahšie. Voľných bytov je vraj v Nitre čoraz menej, takže som mala v podstate šťastie,“ pokračuje Zuzana.

Tlak na rast cien bytov v okolí Nitry sa má podľa odborníkov zvyšovať. Hlavným motívom je príchod nového investora, ktorý robí z okolia Nitry lukratívnu lokalitu. „V Nitre začali markantnejšie stúpať ceny nehnuteľností od septembra 2015. Túto situáciu zapríčiňuje najmä fakt, že do Nitry smeruje automobilka Jaguar Land Rover, čo malo za následok, že veľa predávajúcich stiahlo svoje byty z predaja a zvolilo vyčkávaciu stratégiu. Zároveň sa objavila veľká skupina kupujúcich, ktorí skupovali byty za účelom ich následného prenájmu pre budúcich zamestnancov automobilky,“ vysvetľuje Rudolf Pauke, spolumajiteľ kancelárie RE/MAX Family v Nitre.

Podľa oficiálnych štatistík sú priemerné ceny nehnuteľností na bývanie v SR najvyššie za posledné tri roky. V závere roka 2015 vzrástli medziročne o 1,1 percenta, no cenové výkyvy sú v niektorých regiónoch citeľné viac. V Nitrianskom kraji stúpli ceny bytov v porovnaní so záverom minulého roka o 10 až 15 percent, v niektorých prípadoch až o 20 percent. Za zdražovanie nesú zodpovednosť aj kupujúci, ktorí vnímajú kúpu bytu ako investičnú príležitosť. „Bežne sa stáva, že o jeden byt sa zaujíma päť až desať záujemcov a byt je do týždňa predaný. Niektorí klienti nosia dokonca menšiu zálohu so sebou, keď sa im byt veľmi páči,“ pokračuje Pauke.

Zdražovanie bytov spôsobujú najmä lacné peniaze v kombinácii s klesajúcimi úrokovými sadzbami. Priemerné úrokové sadzby pri päťročnej fixácii úveru dosahovali v krízovom roku 2008 úroveň 6,12 percenta. Oproti tomu v januári 2016 si ľudia na vlastné bývanie požičiavali s priemerným úrokom 2,36 percenta. Podľa odborníka dosiahli rekordne lacné hypotéky svoje historické minimum a ďalej by už klesať nemali.

„Nepredpokladám, že dôjde ešte k ďalším výraznejším poklesom. Skôr sme na trhu svedkami toho, že sadzby niektorých typov úverov vzrástli. Hovorím hlavne o 100-percentných hypotékach, ktoré sú úročené vyššou sadzbou aj o pol percenta oproti štandardným hypotékam,“ tvrdí Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas.

Od nezdravej situácie na trhu spôsobenej bankami sa odvíja aj ponuka novostavieb. Developeri, ktorí rozmrazujú odložené projekty, ponúkajú nové byty za ceny ako pred krízou. Podľa realitno-poradenskej spoločnosti LEXXUS priniesol vlaňajší trh v Bratislave 1 071 nových bytov, ktoré stoja v medziročnom porovnaní o päť percent viac.

„Novostavby, ktoré sa aktuálne na trhu predávajú, sú v celkovom počte predaných bytov silne zastúpené. Väčšina novostavieb sa aktuálne predáva z papiera, čiže ich postavenie je aktuálne drahšie ako napríklad pred dvomi rokmi, keď bola stavebná produkcia na podstatne nižšej úrovni,“ uviedol Ján Bošácky, analytik oddelenia prieskumu trhu JLL Slovensko.

Naopak, Rimavskú Sobotu trápi nedostatok novostavieb aj nájomných bytov. Záujem mladých ľudí, ktorí sa sťahujú do mesta za prácou, prevyšuje ponuku na trhu, čo má za následok zdražovanie bytov. Cena 2-izbového bytu v Rimavskej Sobote sa pohybuje v rozmedzí od 14-tisíc do 28-tisíc. Za 3-izbový byt zaplatia kupujúci v regióne od 18-tisíc do 40-tisíc eur. Obmedzená ponuka cenovo prijateľných bytov v novostavbách je aj v Martine, kde jednoizbové byty stoja medziročne až o 10 percent viac. Priemerná cena najpredávanejšieho 1-izbového bytu v Martine je zhruba 30-tisíc eur, 3-izbový byt Martinčania kúpia v priemere za 53-tisíc eur.

Z hľadiska štruktúry nehnuteľností ťahali priemernú cenu bývania smerom nahor ceny bytov, ktoré za rok vzrástli o 6,4 percenta. Ceny domov narástli o 2,7 percenta. Mladá rodina sa tak môže rozhodnúť, či uprednostní bývanie v meste, alebo si za podobnú sumu kúpi dom s pozemkom na okraji mesta. Ceny starších domov klesajú tiež preto, že stavba nového nízkoenergetického domu je lacnejšia ako v minulosti.

„Trh rezidenčných nehnuteľností zažíva už niekoľko kvartálov oživenie. Vidno to na záujme klientov o úvery na bývanie, ako aj na opätovne rastúcich cenách nehnuteľností určených na bývanie. Uplynulý rok bol totiž prvý po šesťročnej pauze, keď ceny rástli,“ vyjadril sa Marek Gábriš, hlavný ekonóm ČSOB.

Dostupnosť úverov a rast cien vzbudzujú obavy z vytvárania cenovej bubliny. „Slovenský trh však stále rastie z relatívne malých základov a je charakteristický aj nerovnomernou štruktúrou. K oživeniu aktivity na realitnom trhu tiež prispel rast zamestnanosti. Priemerné ceny nehnuteľností zostávajú napriek poslednému rastu stále asi o 20 percent nižšie, ako boli na vrchole realitného boomu v polovici roku 2008,“ uzatvára Gábriš.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #byt #Nitra #Jaguar Land Rover