Ceny bytov ešte porastú

Ceny bytov ešte stále nedosiahli svoj strop. Podľa odhadov realitných maklérov ich hodnota v tomto roku porastie najmenej o ďalších päť percent vo všetkých regiónoch. Vysoký dopyt po novostavbách tlačí ceny nahor aj pri starších dvoj- a trojizbových bytoch.

25.04.2016 00:00
debata (28)
zväčšiť
ceny nehnuteľností, graf

Podľa analýzy realitno-poradenskej spoločnosti JLL sa len za posledný rok na trhu novostavieb v Bratislave predalo vyše 4 000 bytov. Podobný počet je aktuálne vo výstavbe. Krajské mestá ako Trnava, Žilina, Košice zažívajú takisto nemalý nárast v počte spustených projektov.

„Za posledný rok pribudla na trh necelá tisícka nových bytov, čo predstavuje približne 50 percent z celkovej ponuky novostavieb v Košiciach,“ povedal Ján Bošácky, senior analytik prieskumu trhu JLL.

Očakávania maklérov pre tento rok sú však ešte vyššie. Hlad Slovákov po okamžitom bývaní je taký veľký, že viacerí predajcovia ponúkajú nedokončené projekty z papiera. Ľudia, ktorí sa chcú nasťahovať okamžite, sa tak neraz musia uspokojiť so starším bytom. Aj v tejto kategórii sa však ceny šplhajú nahor. V medziročnom porovnaní vzrástli ceny starších bytov v hlavnom meste o 8 až 10 percent. Štatistiky v rámci celého Slovenska sú priaznivejšie – hovoria o medziročnom raste na úrovni jedného percenta.

„Pokiaľ hovoríme o silných aglomeráciách, ako je Bratislava alebo Košice, tam môžeme hovoriť o raste cien z dôvodu silného dopytu. Ten súvisí s výhodnými úrokovými sadzbami, zamestnanosťou v regióne a investičnými nákupmi. Predpokladáme tu pozvoľné zvyšovanie cien tak, ako sme dnes zaznamenali, čiže zhruba niekde na úrovni 5 až 6 percent ročne,“ vyjadril sa Ján Palenčár, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS).

„Rast priemernej ceny je zapríčinený aj tým, že developerom sa konečne oplatí spúšťať výstavbu projektov v príťažlivejších, ale pre nich aj nákladovo drahších lokalitách, pretože dopyt si to dnes vie zo svojho príjmu dovoliť. Predpokladáme, že k cenovej korekcii, nie však takej ako v roku 2008, by mohlo dôjsť v horizonte dvoch rokov,“ pokračuje Matúš Jančura, vedúci analytického oddelenia Bencont Group.

Podľa Palenčára z NARKS je trh veľmi citlivý na skokový rast cien. Pokiaľ by developer zdražil projekt o desať percent, trh mu to nezakceptuje a byty by sa nepredávali. Developeri tak musia reflektovať vývoj cien a podľa nich aj stanovovať ceny nehnuteľností. Priemerná cena v Bratislave sa pohybuje na úrovni 1¤852 eur/m2. Najväčší záujem je tradične o byty v novostavbách v kategórii 2-izbových bytov do 120-tisíc eur. Rovnako sa darí aj predaju 3-izbových bytov v rozpätí od 150– do 160-tisíc eur.

Zdražovanie bytov však nie je typické len pre Bratislavu, ale aj ostatné slovenské mestá. Slabšia ponuka bytov v Banskobystrickom kraji vedie k miernemu zvýšeniu ceny pri nových ponukách. Predpoklad vývoja cien na tento rok je zvýšenie cien bytov v rozmedzí od 5 do 10 percent. Podobne je na tom aj Žilinský kraj. Kým v minulom roku stál priemerný 2-izbový byt v centre mesta 55-tisíc eur, dnes by kupujúci rovnakú nehnuteľnosť pod hranicu 65-tisíc hľadal len ťažko. Na východe Slovenska, kde je momentálne stavebný boom, zase ceny bytov rastú pre rekordne lacné úvery.

„V roku 2016 sme v Košiciach svedkami viditeľného nárastu ceny bytov, podporeného nízkymi úrokovými sadzbami hypoték. Rast zatiaľ nemá taký výrazný trend ako v rokoch 2007 a 2008, po ktorom prišiel obrovský prepad. Očakávam teda, že vzhľadom na ponuku bytov na trhu budú ceny oproti dnešným aj ďalej o niečo rásť, rádovo v jednotkách percent,“ potvrdil Pavol Mačičák, majiteľ košickej realitnej kancelárie RE/MAX Aston.

Úrokové sadzby na hypotékach, ktoré klesali rýchlejšie ako priemer eurozóny, sa aktuálne pohybujú blízko úrokového dna. Ďalší mierny pokles úrokov môže podľa analytika odštartovať konkurenčný boj medzi bankami, ktoré s príchodom novej jarnej sezóny bojujú o hypotekárneho klienta. Zároveň je snahou bánk nefinancovať plošne všetky hypotéky na 100 percent, ako to bolo v minulosti. „Táto vyostrená konkurencia momentálne vedie k ďalšiemu tlaku na pokles cien úrokových sadzieb úverov na bývanie. Úrokové sadzby pod dve percentá veľmi pravdepodobne smerujú už teraz vzhľadom na nové akcie niektorých bánk,“ uzatvára analytik Marek Gábriš z ČSOB banky.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #dom #byt