Nehnuteľnosti na Slovensku sú o 1 % drahšie ako pred rokom

Priemerná cena nehnuteľností na bývanie na Slovensku v prvom kvartáli tohto roku vzrástla oproti predchádzajúcemu štvrťroku o šesť eur na meter štvorcový na úroveň 1 238 eur na meter štvorcový. V medzikvartálnom porovnaní to predstavuje rast o 0,5 % a medziročne to znamená 1-percentný nárast.

03.05.2016 11:04
debata

V porovnaní s koncom minulého roka sa medzištvrťročný rast priemernej ceny bývania mierne zrýchlil o 0,3 percentu­álneho bodu. O údajoch informovali analytici z Úseku pre menu, štatistiku a výskum Národnej banky Slovenska. „Aj napriek miernemu rastu priemernej ceny bývania v posledných štvrťrokoch je stále o zhruba pätinu nižšia v porovnaní s maximálnou priemernou cenou bývania z polovice roku 2008,“ píšu analytici.

„Sprievodným javom mierneho vývoja agregovanej ceny bývania v posledných dvoch rokoch je postupné roztváranie nožníc medzi vývojom priemernej ceny bytov a priemernej ceny domov,“ vysvetľujú analytici. Priemerná cena bytov v prvom štvrťroku 2016 vzrástla medziročne o takmer 7 % a priemerná cena domov medziročne poklesla o vyše 3 %. Priemerná cena plochy bytu, ktorá je 1 415 eur na meter štvorcový, je takmer o tretinu vyššia ako priemerná cena domu, ktorá je 1 066 eur na meter štvorcový. Ponuka bytov prostredníctvom realitných kancelárií sa podľa analytikov v poslednom období skôr znižuje, kým ponuka domov zostáva relatívne stabilná.

Priemerná cena bývania sa najvýraznejšie zvýšila v Prešovskom kraji, a to o 4,1 %. Minimálne zvýšenie nastalo v Košickom kraji o 0,1 %. Dynamický rast priemernej ceny bývania v Bratislavskom kraji z predchádzajúcich štvrťrokov sa aktuálne zmiernil o 0,8 percentu­álneho bodu oproti minulému štvrťroku na 0,5 % a rovnakou mierou aj na medziročnej báze na 2,5 %. Najnižšiu priemernú cenu bývania má Nitriansky kraj, a to 551 eur na meter štvorcový, čo je podľa analytikov spôsobené najvyšším podielom rodinných domov v tomto regióne.

Aktuálna priemerná cena bytov, a to 1 415 eur na meter štvorcový, je o 11,3 % vyššia ako je jej dlhodobý priemer, preto sa podľa analytikov začínajú objavovať úvahy, či pokračujúci dynamický rast cien bytov nemôže byť signálom začiatku nafukovania realitnej bubliny. Rastúca priemerná cena bytov v posledných šiestich štvrťrokoch predstavuje jej celkové zvýšenie o zhruba 130 eur na meter štvorcový. Na druhej strane, za rovnaké obdobie pred vrcholom realitného boomu bolo zvyšovanie priemernej ceny bytov až štvornásobne rýchlejšie.

Počet začatých bytov začal mierne rásť od roku 2012 o 350 bytov ročne, avšak vlani ich počet vzrástol až o vyše 3 800 a celkovo sa začalo s výstavbou 19 640 bytov. Medziročne sa zvýšila výstavba nových bytových jednotiek takmer o štvrtinu. V posledných rokoch sa dokončuje okolo 15 tis. bytov ročne a predchádzajúci rok ich bolo dokončených 15 471, čo je o vyše 3 % viac ako v roku 2014.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #nehnuteľnosť