Slovensko patrí medzi popredné štáty EÚ v raste cien bytov

Ceny bytov na konci minulého roka vzrástli v 23 krajinách Európskej únie. Slovensko pritom patrí do prvej desiatky krajín únie s najrýchlejším rastom cien nehnuteľností.

15.05.2016 10:05
debata (27)

Ceny bytov na Slovensku vlani podľa Eurostatu stúpli o 5,4 %, avšak podľa Národnej banky Slovenska ceny medziročne rástli o 0,9 %. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR, o ktorých informovala analytička Poštovej banky Jana Glasová. Nesúlad v údajoch vyplýva podľa analytičky z odlišnej metodiky. Ceny nehnuteľností v eurozóne vlani medziročne vzrástli o 1,8 % a v únii ako celku bol rast na úrovni 3 %.

Ceny existujúcich realít vlani na Slovensku stúpli až o 6,4 %, čo je rýchlejšie ako nové nehnuteľnosti, ktorých ceny sa medziročne zvýšili o 3 %. „Aj počas tohto roka bude trh s nehnuteľnosťami u nás ovplyvňovaný hlavne zlepšujúcou sa situáciou na trhu práce, rastúcimi mzdami a pretrvávajúcimi nízkymi úrokovými sadzbami na úveroch na bývanie. Preto predpokladáme, že ceny nehnuteľností u nás budú tento rok rásť. Žiadne prudké zdražovanie ale neočakávame, rast cien nehnuteľností by mal byť mierny a postupný,“ vysvetlila Glasová.

Najvýraznejšie, až o 13,1 %, zdraželi nehnuteľnosti vo Švédsku. V Maďarsku ceny bytov a domov vlani medziročne vzrástli až o 11,7 %. Išlo o druhý najrýchlejší rast spomedzi krajín únie. Dvojciferný rast cien bol vlani evidovaný aj v Írsku. V rámci krajín EÚ medziročne klesli ceny nehnuteľností najvýraznejšie v Lotyšsku, a to o 3,4 %. Ceny bytov a domov klesli aj v Chorvátsku, Taliansku a vo Francúzsku.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt