Opäť rastú. Ceny bytov cez leto poskočili

Pokračujúci dynamický rast cien bytov v treťom štvrťroku prispel k zrýchleniu medziročného rastu celkovej priemernej ceny bývania o 0,6 percentuálneho bodu na 5,4 %.

02.11.2016 10:55
debata (1)

Ako ďalej vyplýva z údajov Národnej banky Slovenska (NBS), priemerná cena bývania tak vzrástla na hodnotu 1 295 eur za meter štvorcový. V súčasnosti je to zhruba o 6 % nad hodnotou dlhodobého priemeru, ktorý predstavuje sumu 1 221 eur za meter štvorcový. Je to však stále o viac ako 16 % menej v porovnaní s maximálnou priemernou cenou bývania z polovice roku 2008.

Pre tretí kvartál je podľa centrálnej banky charakteristický pretrvávajúci dynamický rast priemernej ceny bytov a spomalenie rastu priemernej ceny domov. Medziročne najviac zdraželi jednoizbové byty (o vyše 11 %) a najpomalšie päťizbové (zhruba o 5 %). Najdrahšie bolo v sledovanom období bývanie v Bratislavskom kraji s priemernou cenou 1 818 eur za meter štvorcový, ktorá je viac ako dvojnásobne vyššia ako vo väčšine ostatných slovenských krajov.

Výraznejšie rastúce ceny nehnuteľností na bývanie neboli podľa NBS v treťom štvrťroku v dostatočnej miere kompenzované rastom príjmov domácností. To sa prejavilo v zastavení zlepšovania dostupnosti bývania z dlhodobého hľadiska. Pokračujúci rast ekonomickej výkonnosti a snaha domácností ešte využiť relatívne priaznivé úverové podmienky vytvárajú podľa centrálnej banky predpoklady pre pokračovanie rastu agregovanej ceny nehnuteľností na bývanie aj v posledných mesiacoch tohto roka. Aktivity na trhu s bývaním môžu podľa NBS ovplyvniť aj avizované sprísnené úverové podmienky od začiatku budúceho roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt