Prečo prudko rástli ceny starších bytov? Boli príliš lacné

Ceny starších bytov prudko stúpli, najmä po vstupe do Európskej únie. Jedným z dôvodov je aj to, že boli priveľmi nízke. Uviedli to českí analytici ako reakciu na informácie českých štatistikov o prudkom raste cien starších bytov po roku 2000.

28.07.2017 08:21
debata

Závery českých analytikov je možné stiahnuť aj na Slovensko, kde sa situácia vyvíjala podobne, pričom to, čo pre český realitný trh znamená Praha, v Slovenskej republike predstavuje Bratislava.

Podľa štvrtkových údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ) vzrástli ceny starších bytov od roku 2000 do konca marca 2017 takmer trojnásobne. Miera inflácie v rovnakom období bola 40 percent.

Hlavným dôvodom výrazného rastu cien starších bytov v Česku po roku 2000 je to, že na začiatku obdobia boli ceny nízke. Ako ďalšie faktory zmienili rast účinného dopytu, dostupné úvery, veľký podiel Prahy alebo zle fungujúci trh, keď pre malú výstavbu dopyt prevyšuje ponuku.

„Asi najvýznamnejšou je rast účinného dopytu a tiež celkové priblíženie českej ekonomiky západnej Európe. Ceny roku 2000 jednoducho boli nízke. Tiež je potrebné vziať do úvahy podiel Prahy na celkovom priemere ČR. Praha je trh sám o sebe a nad ekonomickou úrovňou priemeru EÚ. Toto je reflektované aj v cenách bývania,“ uviedol partner poradenskej spoločnosti KPMG ČR Pavel Kliment. Váha Prahy v celkovom indexe bola tretinová, naopak, ceny bytov na Vysočine sa podieľali tromi percentami. Ceny bytov v Prahe boli podľa ČSÚ 2,5-krát vyššie ako priemer za celú republiku.

Podľa analytika ČSOB Petra Dufka prechádzal trh s bývaním od roku 2000 niekoľkými etapami. V úvode sa začínal formovať, deregulovalo sa nájomné, bytmi z majetku obcí sa dalo výhodne disponovať.

„Po vstupe do EÚ v roku 2004 ceny bývania nabrali naozaj neskutočné tempo. Bolo to obdobie rýchleho rastu ekonomiky, reálnych miezd aj očakávania. V tej dobe cenám pomáhal nahor hypotekárny boom podporovaný znižujúcimi sa úrokovými sadzbami. Po roku 2008 sa ceny skorigovali, keď ekonomika prešla dvoma rýchlo po sebe nasledujúcimi recesiami. A dnes vidíme rýchly rast cien hlavne v dôsledku silno zaostávajúcej ponuky nových bytov,“ uviedol.

Aj podľa analytika spoločnosti Cyrrus Lukáša Kovandu boli na prelome tisícročí nehnuteľnosti v Česku z globálneho pohľadu podhodnotené.

"V rámci transformácie ekonomiky bol navyše bytový fond privatizovaný pod cenu, aby nebol ohrozený elementárne sociálny zmier, a tým pádom samotná transformácia. Už v 90. rokoch do ČR prúdil zahraničný kapitál, ktorý postupne hnal cenu nehnuteľností nahor. Tento trend zosilnel začiatkom milénia, "uviedol. Po odznení krízy v roku 2014 podľa neho začala rast cien podporovať ČNB, ktorá uvoľnením menových podmienok prispela k stlačeniu úrokových sadzieb hypoték. Za ďalší dôvod označil nečinnosť štátneho aparátu, ktorý nedokázal včas spružniť a zrýchliť stavebné konanie.

„Je zaujímavé, že cenový rast nehnuteľností počas dlhého obdobia neviedol k zvýšeniu ponuky v novej výstavbe. To je známkou zle fungujúceho trhu, ktorého úzkymi hrdlami môžu byť nepružné predpisy alebo nedostatočná motivácia miestnych samospráv k iniciácii novej výstavby,“ dodal analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

debata chyba
Viac na túto tému: #byty