Ceny domov rástli rýchlejšie ako ceny bytov

Rast cien bytov sa v druhom štvrťroku tohto roka spomalil, naopak ceny domov a víl svoju dynamiku zrýchlili.

02.08.2017 11:51
debata

Hoci medziročný rast cien nehnuteľností na Slovensku bol v predchádzajúcom kvartáli miernejší, dostupnosť bývania sa z dlhodobého hľadiska takisto mierne zhoršila. V druhom štvrťroku priemerná cena bývania na Slovensku dosiahla hodnotu 1 369 eur za meter štvorcový, čo predstavuje v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom rast o 2,8 % a medziročne je to nárast o sedem percent. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska.

Čo sa týka priemernej ceny bytov na Slovensku, oproti prvému kvartálu sa zvýšila o 1,1 % na úroveň 1 590 eur za meter štvorcový. Priemerná cena domov sa zvýšila o 3,4 %, Slováci tak za dom zaplatia v priemere 1 139 eur za meter štvorcový.

Z regionálneho pohľadu sa podľa NBS priemerná cena bývania zvýšila vo všetkých slovenských regiónoch. Medziročne najvýraznejšie rástla priemerná cena bývania v Trenčianskom kraji o 15,9 % na úroveň 744 eur za meter štvorcový a najmenej v Banskobystrickom kraji, o 4,6 %. Banskobystričania tak v priemere zaplatia za meter štvorcový 768 eur. K miernemu zníženiu medziročného rastu priemernej ceny bývania za celé Slovensko prispelo najmä spomalenie medziročného rastu v Bratislavskom kraji, kde sa ceny bytov pohybujú na úrovni 1 904 eur za meter štvorcový a v Žilinskom kraji je to 866 eur za meter štvorcový. Mierne spomalenie cien medziročne aj kvartálne zaznamenala NBS aj v Nitrianskom kraji. Byty tam stoja v priemere 688 eur za meter štvorcový.

V druhom štvrťroku sa dostupnosť bývania domácností na Slovensku mierne zhoršila. „Pomalší rast príjmov domácností, ako je rast cien bývania sa prejavuje na jednej strane v zmenšení obytnej plochy, ktorú si možno za získaný príjem obstarať, čo na druhej strane znamená predĺženie času potrebného na splatenie obstaranej nehnuteľnosti,“ skonštatovali analytici z NBS. Aktuálne je potrebné na Slovensku vynaložiť na splatenie priemerného bývania s rozlohou 60 metrov štvorcových zhruba 78 priemerných hrubých mesačných miezd, v prvom kvartáli to bolo približne 76 miezd.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt