Realitný trh v strednej a východnej Európe vzrástol o 17 %

Príliv investícií do nehnuteľností v regióne strednej a východnej Európy vzrástol v prvej polovici tohto roka medziročne o 17 % na 5,4 miliardy eur.

15.08.2017 11:54
debata

Na realitnom trhu dominovali investície do maloobchodu, väčšina peňazí pochádzala z domácich zdrojov. Objem investícií na realitnom trhu v strednej a východnej Európe v tomto roku môže prekonať mimoriadne silný rok 2016. Vyplýva to zo správy o investičnej scéne v strednej a východnej Európe v prvom polroku 2017 spoločnosti Colliers International.

„Údaje za prvý polrok tohto roka naznačujú, že rekordné investície vo výške 12,2 miliárd eur do nehnuteľností v strednej a východnej Európe za rok 2016 budú v tomto roku pravdepodobne prekonané,” povedal špecialista Colliers International pre prieskum trhu v krajinách strednej a východnej Európy Mark Robinson.

Najrýchlejšie zo všetkých segmentov nehnuteľností v strednej a východnej Európe rastie objem investícií do maloobchodu a hotelov. Vedúci sektor s maloobchodnými nehnuteľnosťami zaznamenal v prvej polovici roka 2017 objem investícií približne 2,6 miliardy eur. Za celý minulý rok bol tento objem pritom viac ako 3,7 miliardy eur.

V najaktuálnejších údajoch za prvý polrok a výhľadových správach spoločnosti Colliers bol v období január až jún 2017 zaznamenaný medziročný rast v českých (114 %), rumunských (155 %) a bulharských (213 %) objemoch investícií do nehnuteľností. Investície v Českej republike zostali v roku 2017 najvýznam­nejšími v regióne s objemom približne 2,2 miliardy eur. V prvom polroku 2017 si Česká republika vymenila úlohy s Poľskom, ktoré dosiahlo toky vo výške okolo 1,5 miliardy eur. Maďarsko sa umiestnilo na treťom mieste s objemom investícií 824 miliónov eur.

Colliers International Group poskytuje komerčné realitné služby v 68 krajinách po celom svete a zamestnáva 15 tisíc pracovníkov. Pre vlastníkov nehnuteľností a investorov poskytuje služby v oblastiach sprostredkovania, investičného predaja, projektového manažmentu, správy nehnuteľnosti a aktív, poradenstva, ohodnocovania a oceňovania nehnuteľností.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Reality