Ceny novostavieb a starších bytov sa navzájom ovplyvňujú

Celkový rast cien nehnuteľností na Slovensku spôsobuje, že rastú aj ceny starších bytov. Podľa portálu Nehnuteľnosti.sk ceny nových dvojizbových bytov sú však asi o 30 % vyššie v porovnaní so staršími bytmi.

13.09.2017 14:10
debata (1)

Rozdiel je na úrovni 21-tisíc eur. Pri porovnaní trojizbových bytov sa tento rozdiel zvyšuje a pohybuje sa na úrovni 42-tisíc eur.

„Trend, ktorý sledujeme na realitnom trhu je skôr taký, že ľahšie zvýšia ceny developeri, ako keby sa znížili ceny starších bytov. Keďže sa na trhu stále darí predávať oba typy bytov, vzájomným ovplyvňovaním sa cena nehnuteľností postupne zvyšuje, až kým nenarazí na strop. Taký, aký dosiahol trh v Bratislave, ktorý už niekoľko mesiacov osciluje na rovnakej úrovni,“ uvádza Martin Lazík z portálu Nehnuteľnosti.sk.

Nižší rozdiel v cenách dvojizbových bytov je zapríčinený aj menším rozdielom v metráži bytov. Celkovo sú trojizbové byty asi o 20 metrov štvorcových väčšie ako dvojizbové. V Bratislave je napríklad dvojizbový byt v novostavbe väčší len o 6 metrov štvorcových v porovnaní so starším dvojizbovým bytom. V prípade trojizbových bytov je tento rozdiel v Bratislave už 16 metrov štvorcových, čo prináša aj väčší rozdiel v cene a priestor na investíciu do rekonštrukcie staršieho bytu.

Pre porovnanie, starší trojizbový byt v bratislavskom Ružinove s rozlohou 76 metrov štvorcových vyjde na 187 tisíc eur, zatiaľ čo novostavba v tej istej lokalite s rozlohou 92 metrov štvorcových stojí 236 tisíc eur. Najnižší cenový rozdiel portál zaznamenal v Nitrianskom kraji, kde rozdiel ceny dvojizbových bytov v pôvodnom stave a novostavieb je na úrovni osem tisíc eur. Naopak, v Banskej Bystrici stojí starší dvojizbový byt v priemere 68 tisíc eur, zatiaľ čo dvojizbové novostavby stoja v priemere o 30 tisíc eur viac.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #dom #byt