Ceny bytov a domov v EÚ rástli, na Slovensku rýchlejšie

Ceny obytných nehnuteľností kupovaných domácnosťami, čiže bytov a rodinných domov, v eurozóne v druhom kvartáli tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška stúpli o 3,8 percenta a v rámci celej Európskej únie sa medziročne zvýšili o 4,4 percenta.

11.10.2017 12:37
debata

Medzikvartálne v druhom štvrťroku ceny obytných nehnuteľností v eurozóne posilnili o 1,5 percenta a v rámci celej EÚ vzrástli o 1,8 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa ceny bytov a rodinných domov v druhom štvrťroku medzikvartálne zvýšili o 5,6 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, to bol druhý najvýraznejší rast. Viac stúpli iba v Lotyšku, a to o 6,1 percenta. Po Slovensku nasledovalo Rumunsko s rastom o 4,9 percenta. Medzikvartálny pokles cien obytných nehnuteľností evidovali v Maďarsku (-1,5 %) a v Belgicku (-0,7 %).

Medziročne sa ceny obytných nehnuteľností počas apríla až júna zvýšili najviac v Českej republike (13,4 %), Írsku (10,6 % a v Litve (10,2 %). Na Slovensku boli obytné nehnuteľnosti v druhom kvartáli medziročne drahšie o 6,6 percenta. Medziročný pokles cien bytov a rodinných domov evidovali počas druhého kvartálu v Taliansku (-0,2 %).

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt