Airbnb chce stavať vlastné domy, ktoré bude prenajímať

Prenajímateľ dovolenkového bývania Airbnb chce do dvoch rokov postaviť na celom svete približne 20 000 domov, ktoré bude prenajímať.

21.10.2017 09:00
debata

Nájom sa bude uzatvárať na rok a nájomníci budú mať možnosť svoj prenajatý byt sami ďalej prenajímať. Americká firma dúfa, že si tak vylepší reputáciu medzi majiteľmi bytov a štátnou správou, napísal vo svojom internetovom vydaní francúzsky denník Le Figaro.

Jeden z nájomných domov má vzniknúť vo floridskom mestečku Kissimmee. Je to strategické miesto, vzdialené polhodinku jazdy autom od zábavného parku Walt Disney World, ktorý ročne priláka viac ako 20 miliónov návštevníkov. Obytný komplex bude mať 324 bytov a Airbnb ho postaví v spolupráci s miestnym developerom. Budova nazývaná Niido mu bude tiež patriť. Nájomníci, ktorí dostanú ročnú zmluvu, budú môcť svoj byt až na 180 dní v roku prenajať niekomu inému.

Nájomníci, ktorí sa rozhodnú svoj byt ďalej prenajímať, sa stanú súčasťou programu „Friendly Buildings by Airbnb“, uviedla stanica BFM Business. Príjmy z prenájmu si v rámci programu rozdelí medzi sebou majiteľ, ktorému bude patriť 25 percent sumy, s nájomníkom, ktorý dostane zvyšok. Airbnb si vezme trojpercentný poplatok za sprostredkovanie. Cena bytov ani výška nájmu v plánovanej budove ešte nie je známa.

Domy sa budú podobať hotelom, aby sa prenajímania uľahčilo. Dvere nebudú na kľúč, ale budú sa otvárať pomocou inteligentných telefónov, k dispozícii budú bezpečné úschovne a domovnícke služby.

Nájomníci nebudú musieť prijímať hostí osobne, na mieste to za nich vybaví služba „MasterHote“. Domovník ich privíta, zabezpečí upratovanie a výmenu posteľného prádla. Návštevníkom bude k dispozícii, ak budú mať otázky, a pomôže im s prípadnými problémami, ktoré by sa počas pobytu mohli vyskytnúť.

Airbnb sa snaží pomocou týchto projektov udobriť si majiteľov nehnuteľností a bojovať so sťažnosťami susedov na nevhodné správanie turistov v prenajatých bytoch. „Táto spolupráca je dôkazom, že majitelia, developeri a Airbnb môžu spolupracovať, všetci na tom získajú a zlepšia sa služby návštevníkom,“ uviedol Jaja Jackson, ktorý je v Airbnb riaditeľom organizácie Global Multifamily Housing Partnerships.

Firma sa tiež snaží upokojiť niektoré mestá, ktorá sa obávajú poklesu ponuky ubytovania. Tvárou v tvár „airbnbizaci“, ktorá vyháňa z historických centier miest ich obyvateľov a nahrádza ich turistami, sprísňuje čím ďalej viac hlavných miest pravidlá turistického prenájmu, napríklad Paríž či Berlín. Airbnb uviedla, že byty v rezidencii Niido budú musieť byť najskôr prenajaté, až potom sa začnú ponúkať na jej webe.

Ak sa koncept osvedčí, vzniknú ďalšie podobné budovy. Do roku 2019 by ich mohlo byť až 20 000.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #Airbnb