Ceny bytov a domov sú na osemročnom maxime

Ceny bytov a obytných domov na Slovensku v treťom štvrťroku stúpli na viac ako osemročné maximum. Priemerná cena bývania v krajine pod Tatrami za svojím vrcholom z roku 2008 ale zaostáva o 11 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnila Národná banka Slovenska banka (NBS).

31.10.2017 10:51
debata

Meter štvorcový v bytoch a domoch na Slovensku stál v treťom štvrťroku v priemere 1378 eur, teda najviac od prvého štvrťroku 2009. Medziročne reality v treťom tohtoročnom štvrťroku zdraželi o 6,4 percenta, tempo rastu cien tak spomalilo už druhý kvartál po sebe.

Hoci ceny bývania na Slovensku v priemere zaostávajú za svojím doterajším maximom, byty sú v porovnaní s historickým maximom iba o percento lacnejšie, pričom niektoré typy bytov sú už najdrahšie v histórii. Ceny domov na Slovensku sú v porovnaní s doterajším vrcholom o 12 percent nižšie.

Tradične najdrahšie bývanie je v Bratislavskom kraji, kde je najvyššia životná úroveň v krajine. Ceny bytov a domov v medziročnom porovnaní rástli v treťom štvrťroku v Bratislave a okolí pomalšie, než bol celoštátny priemer, a oproti predchádzajúcemu kvartálu dokonca nepatrne klesli.

"Ani miernejší rast cien bývania vo väčšine krajov nebol v 3. štvrťroku 2017 v dostatočnej miere kompenzovaný rastom príjmov domácností. Výsledkom je na jednej strane zmenšenie obytnej plochy, ktorú možno za získaný príjem obstarať, na druhej strane to znamená predĺženie doby potrebnej na splácanie obstaranej nehnuteľnosti, "uviedli analytici NBS.

Ekonómovia centrálnej banky očakávajú ďalšie spomalenie tempa rastu cien bývania. Situáciu na trhu by mala ovplyvniť rastúca ponuka bytov z dokončených projektov, tradičné akcie developerov a sprostredkovateľov na konci roka a limity týkajúce sa bankových úverov na bývanie.

Ceny domov a bytov rastú aj v susednej Českej republike. Ešte v druhom tohtoročnom štvrťroku medziročne zdraželi podľa európskeho štatistického úradu Eurostat o 13,3 percenta, čo bol najrýchlejší rast cien v celej EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #NBS #nehnuteľnosť