Najviac rástli ceny bytov Čechom, Slováci sú až na 11. mieste

Ceny bytov a domov v Česku rástli v treťom štvrťroku minulého roka podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch najrýchlejšie z krajín Európskej únie. Medziročne sa zvýšili o 12,3 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat. Ceny na Slovensku stúpli o 7,3 percenta.

18.01.2018 16:38
debata

Viac ako desaťpercentným tempom rástli ceny aj v Írsku, Portugalsku, Maďarsku a Holandsku, naopak, v Taliansku o 0,9 percenta klesli. V celej EÚ sa ceny zvýšili v priemere o 4,6 percenta.

„Ceny českých nehnuteľností naďalej rastú najrýchlejšie v celej EÚ, aj keď ich tempo, zdá sa, spomaľuje,“ povedal analytik ČSOB Petr Dufek. V druhom štvrťroku ceny vzrástli o 13,3 percenta. „Samozrejme je potrebné brať do úvahy, že ide o priemer za celú krajinu, za ktorým sa skrývajú výrazné regionálne rozdiely. V porovnaní s rokom 2015 sú aktuálne ceny nehnuteľností v ČR vyššie o 21 percent,“ doplnil Dufek.

Medziročný rast cien v 3. štvrťroku 2017
krajina zmena (v percentách)
Česko 12,3
Írsko 12,0
Portugalsko 10,4
Maďarsko 10,2
Holandsko 10,2
Lotyšsko 9,5
Bulharsko 9,0
Litva 8,5
Slovinsko 7,9
Švédsko 7,5
Slovensko 7,3
španielsko 6,7
Rumunsko 6,2
Luxembursko 5,0
Veľká Británia 5,0
Rakúsko 4,9
Estónsko 4,7
Dánsko 4,3
Malta 4,1  
Francúzsko 3,9
Belgicko 3,9
Chorvátsko 3,8
Poľsko 3,7
Nemecko 3,6
Fínsko 1,4
Cyprus 0,6
Taliansko –0,9
Grécko údaje nie sú k dispozícii
Zdroj: Eurostat

Podľa neho je spomaľovanie rastu cien v Česku zrejmé aj zo štvrťročného porovnania. Kým na začiatku minulého roka sa zvýšili o 4,7 percenta, v treťom štvrťroku o 1,6 percenta. „To isté sa však nedá povedať o výsledkoch za celú EÚ. Tam je naopak vidieť akcelerácia, aj keď tempo zdražovania nehnuteľností je stále ešte neporovnateľne nižšia ako v ČR,“ uviedol.

Rastúce ceny nehnuteľností naprieč Európou sú podľa neho predovšetkým dôsledkom politiky Európskej centrálnej banky, založenej na masívnom tlačení nových eur a negatívnych úrokových sadzbách.

„Český príbeh má určité podobnosti s tým európskym, ceny bytov ženie nahor predovšetkým slabá ponuka, ktorá zatiaľ nedosiahla ani úroveň roku 2008, keď Česká republika vstupovala do recesie. Nových bytov je naďalej málo v dôsledku administratívnych prekážok pri príprave výstavby. Vysoké ceny bývania v ČR tak môžeme chápať aj ako daň za tunajšiu byrokraciu,“ podotkol Dufek.

Tempo zdražovanie bytov v Česku by sa podľa neho malo spomaliť kvôli postupnému prevzdušňovaniu dopytu, rastu úrokových sadzieb aj sprísňovania podmienok pre poskytovanie hypoték zo strany ČNB. Tipovať možno aj rýchlejší rozjazd výstavby. „Svoju úlohu nepochybne zohrá fakt, že časť potenciálneho dopytu odpadne z dôvodu faktickej cenovej nedostupnosti bytov,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #dom #byt #Slovensko