Nové byty zvyšujú aj ceny starých

Najvyššie ceny si držia malé, najmä jednoizbové, byty a garsónky. Mierny pokles cien nastal v poslednom čase pri dvoj- a trojizbových bytoch.

13.02.2018 10:30
debata (3)

„O rodinné domy a stavebné pozemky je stále veľký záujem, pričom dopyt prevyšuje ponuku. Najväčší záujem je o nové domy a o dokončené novostavby a zrekonštruované menšie jedno- až trojizbové byty. Veľký záujem je aj o stavebné pozemky a rodinné domy,“ vraví Daniela Danihel Rážová z Bond Reality.

Cena starších nehnuteľností v pôvodnom stave je, samozrejme, nižšia. Martin Lazík z portálu Nehnuteľnosti.sk však poznamenáva: „Trend, ktorý sledujeme na realitnom trhu, je skôr taký, že ľahšie zvýšia ceny developeri, ako keby sa znížili ceny starších bytov. Keďže sa na trhu stále darí predávať oba typy bytov, vzájomným ovplyvňovaním sa cena nehnuteľností postupne zvyšuje, až kým nenarazí na strop. Taký, aký dosiahol trh v Bratislave, ktorý už niekoľko mesiacov osciluje na rovnakej úrovni,“ vraví Lazík.

Pri porovnaní cien starších a nových bytov vidno rozdielny vývoj medzi novými a starými bytmi. Vo všeobecnosti však platí, že ceny starších bytov rástli len minimálne alebo boli zaznamenané lokálne poklesy. „Výraznejší rast cien sme zaznamenali v prípade novostavieb. Ale aj tento nárast bol len v rozmedzí 2–3 percent a výrazne zaostáva za predchádzajúcim obdobím rastu,“ vraví Lazík. Ceny 2-izbových bytov sa na Slovensku na konci vlaňajška medzištvrťročne zvýšili priemerne len o 1,05 percenta, v prípade 3-izbových bytov ide o zvýšenie celkovej ceny o 1,97 percenta.

Ceny by tento rok mali stagnovať hlavne v Bratislave, kde sa podľa doterajšieho vývoja zdá, že dosiahli svoj vrchol. Aj tento rok bude podľa Lazíka pokračovať sťahovanie sa za prácou do väčších miest z vidieka, čo spôsobí rast lokálnych rozdielov – to znamená drahé nehnuteľnosti v mestách a v okolí, a lacné na vidieku. Medzi lokality s najlacnejšími bytmi patrí východné Slovensko a juh stredného Slovenska. To sú miesta, kde nájdeme byty za zlomok cien bytov v krajských mestách.

V prípade rodinných domov prevažuje záujem o novostavby. „Tento záujem ťahá aj dopyt po vhodných stavebných pozemkoch. Cena rodinných domov sa medziročne zvýšila v krajských mestách, ale napríklad cena rodinných domov v satelitných okresoch v blízkosti Bratislavy – Malacky, Pezinok, Senec zostala bez zmeny v sume od 155¤000 eur do 180¤000 eur za rodinný dom. Vidieť, že napriek rastúcim cenám v mestách, pokiaľ ide o byty a domy, je konkurencia v tomto segmente vysoká, a nedovolila ďalší rast cien v satelitoch. Pri pohľade na ceny stavebných pozemkov vidíme rovnako zachovanie cien na úrovni 90–95 eur za meter štvorcový,“ vraví Lazík.

Dodáva, že priemernú cenu pozemkov v týchto okresoch držia dole stále nové a nové projekty, ktoré sa vzďaľujú hraniciam mesta, a preto ponúkajú aj lacnejšie pozemky. Najvyššiu cenu stavebných pozemkov si dlhodobo s veľkým odstupom drží okres Bratislava I, kde sa priemerná cena vyšplhala až na 735 eur za štvorcový meter, čo znamená medziročný nárast o 11 percent. Na základe hodnotenia viacerých analytikov z rôznych bánk však Lazík výraznú zmenu na realitnom trhu nepredpokladá.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #nehnuteľnosti