Rača je top lokalita v Bratislave pri hľadaní pozemkov na dom

Najvyhľadávanejšou lokalitou v rámci pozemkov pre rodinné domy v Bratislave bola v prvom štvrťroku 2018 bratislavská mestská časť Rača v treťom okrese.

24.05.2018 09:59
debata (4)

Dopyt bol aj po pozemkoch v mestských častiach Dúbravka, Nové Mesto, Devínska Nová Ves, Devín alebo Záhorská Bystrica. Médiá o tom informoval portál Nehnuteľnosti.sk.

Najdrahšie boli pozemky v prvom bratislavskom okrese (mestská časť Staré Mesto) s dlhodobou cenou okolo 700 eur za meter štvorcový (m2). „V ostatnom štvrťroku ju tento okres dokonca výraznejšie prekročil. Na druhom mieste je tretí bratislavský okres vďaka lokalitám ako Koliba a Kramáre. Nasledujú ostatné okresy Bratislavy, kde už nie sú také výrazné cenové rozdiely,“ uvádza portál.

Najmä v okolí hlavného mesta je podľa portálu citeľné, že si ľudia môžu plniť svoj sen o bývaní v dome. Stavebné pozemky sú v porovnaní s bytmi v meste cenovo dostupné a lepšia ekonomická situácia v rodine dovoľuje zadovážiť si vysnívanú nehnuteľnosť.

„Cenový priemer pozemku v okrese Senec je na úrovni 95 eur/ m2. Ak by sme si teda chceli kúpiť pozemok s 800 m2, v priemere by sme potrebovali 76 000 eur. V porovnaní s cenou staršieho 2-izbového bytu na úrovni 120 000 eur máme k dobru ešte stále 44 000 eur. Dom si však za tento rozdiel nepostavíme,“ vysvetľuje analytik portálu Martin Lazík. Dodáva však, že najlacnejšie ponuky, ale na menších pozemkoch, začínajú s cenovkou za hrubé stavby rodinných domov na úrovni okolo 140 000 eur.

Mimo Bratislavy je najvyššia priemerná cena za pozemok v prvom košickom okrese, kde sú ponuky aj nad úrovňou 250 eur/m2, celkový priemer je však nižší, a to 170 eur/m2, konštatuje portál. Pozemky v Košiciach a okolí je možné zaradiť medzi tie s prudším rastom za ostatné štyri roky.

Ceny pozemkov stúpli v ostatnom roku alebo dvoch aj v okolí krajských miest Žilina, Trnava a Trenčín. V prípade okresu Nitra k veľkému skoku neprišlo. Príčinu by sme mohli hľadať najmä v dobrej dostupnosti rôznych pozemkov v okolí, kde šírka ponuky nedovolila prudší rast, uzatvára Lazík.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dom #Rača